polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Najedliście się już truskawkami? Nie? My też nadal pochłaniamy je w ogromnych ilościach, ale dla odmiany mamy propozycję dla wielbicieli słodko – kwaśnych smaków.
Lemon curd to typowy angielski specjał, który od XIX wieku pojawia się tam jako przysmak do popołudniowej herbatki. Zdecydowany smak dla zdecydowanych łasuchów. Jest jednocześnie bardzo słodki i bardzo kwaśny. Krem może być smarowidłem do bułeczek, nadzieniem do wszelkiego rodzaju ciast i babeczek, a także słodkim grzeszkiem wyjadanym łyżką prosto ze słoika.
Proponujemy wylanie nim kruchego spodu tarty i ukrycie pod bezową pianką. Bomba kaloryczna, a jak! Ale za to jaka bomba.
Przepis na kruchy spód (24cm)
Co potrzeba?
Szklanka mąki pszennej (170g), pół kostki zimnego masła (100g), łyżka cukru pudru oraz żółtko (białko odkładamy do bezy).
Jak przygotować?
Wszystkie składniki zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Formę posmarować masłem, wysypać mąką lub kaszą manną i wyłożyć ją schłodzonym ciastem. Na ciasto położyć folię aluminiową, następnie obciążyć ją np. fasolą i piec około 15 minut. Po tym czasie usunąć folię i piec 20 minut. Ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Przepis na lemon curd
125ml soku z cytryn (3-4), 75 g cukru, skórka otarta z 2 cytryn, 75 g masła, 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) oraz całe jajko.
Cytryny dobrze wyszorować i osuszyć, a następnie zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok w potrzebnej ilości.
Przygotować garnek z wodą (na garnku ustawimy miskę ze składnikami, więc wody należy przygotować tyle, by nie dotykała dna miski), postawić na palniku i poczekać aż woda zacznie wrzeć.
W międzyczasie sok i skórkę przełożyć do miski, dodać cukier, jajko i żółtka. Rozbełtać wszystko trzepaczką, po czym dodać pokrojone na nieduże kawałki masło. Miskę ustawić na garnku, mieszając, doprowadzić do roztopienia masła, a następnie do zgęstnienia kremu (do konsystencji budyniu). Potrwa to około 10 – 15 minut.
Jeśli zdarzy się, że powstaną grudki, krem można przetrzeć przez sito.
Gotowy krem po wystygnięciu można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Nas jednak interesuje jeszcze ciepły krem, który od razu przelewamy na wystudzony kruchy spód.
Przepis na bezę
4 białka (te, które odłożyliśmy na poprzednich etapach), 150-200 g drobnego cukru oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na przygotowany spód z wylanym kremem cytrynowym.
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Wystudzić przed podaniem.