KULINARIA. Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   22 września 2013 00:37
Udostępnij

Znudziły Ci się tradycyjne placki ziemniaczane? Wypróbuj te z płatkami owsianymi i zobacz różnicę. Przepis poleca Dziewczyna z kodeksem.

Co potrzeba?

550g obranych ziemniaków, 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych, sól.

Jak przygotować?

1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na małych oczkach tarki (albo używamy do tego profesjonalnego sprzętu)
2. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę oraz płatki, całość solimy (możemy także użyć pieprzu, mielonej papryki a nawet ziół, co kto lubi)
3. Smażymy na oleju, nakładając łyżką i rozsmarowując na cieniutkie placki (osobiście nie lubię zbyt grubych placków ziemniaczanych, a dzięki temu, że smażę je cienkie, są one jeszcze bardziej chrupiące).  Podajemy z kwaśną śmietaną.

Nasza rada

Niektórzy do placów dodają jajka, te udały się bez nich, na ostateczny efekt, wpływ ma także gatunek ziemniaków, jeżeli będą zbyt wodniste, placki mogą sprawiać trudności przy smażeniu.

Smacznego.

Najnowsze realizacje wideo