polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Przegląd najważniejszych wydarzeń – FILM
W wideokonferencji uczestniczyli państwowi powiatowi inspektorzy sanepidu. Fot. MUW
Elżbieta Achinger, wicewojewoda małopolska, z przedstawicielami wojewódzkiego sanepidu wzięła udział w wideokonferencji z powiatowymi inspektorami sanitarnymi. Urzędnicy szczególną uwagę poświęcili powiatowi oświęcimskiemu, gdzie w Małopolsce skala podtopień była największa.
„Mamy na szczęście stabilną sytuację. Podtopienia były lokalne, co nie zmienia faktu, że trzeba wzmóc nadzór nad wodą pitną i zakładami przetwarzającymi wodę. Monitoring wody po powodzi jest niezwykle ważny. Konieczne jest też zwrócenie uwagi na choćby owoce i warzywa z terenów, na których gromadziła się woda” – stwierdziła Elżbieta Achinger.
W powiecie oświęcimskim newralgicznym punktem był cmentarz w Brzeszczach. Podtopienia dotyczyły jednej trzeciej jego powierzchni. Obszar znajduje się w niecce, co powodowało problemy z odpływem gromadzącej się wody. Została jednak już wypompowana przez strażaków. Jak przekazał Andrzej Stasiuk, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Oświęcimiu, w tamtym regionie nie ma ujęć wody. Trafia ona do Brzeszcz rurociągiem ze Śląska.
„Jako służby sanitarne badamy jakość wody, by określić, czy nadaje się do spożycia. Wczoraj zostały pobrane próbki na terenie powiatu oświęcimskiego oraz powiatu tarnowskiego. Te próbki będą również pobierane dzisiaj oraz w kolejnych dniach. Są to działania profilaktyczne mające na celu sprawdzenie jakości wody. Służymy również wszelkimi informacjami dotyczącymi na przykład tego, jak dezynfekować studnie. Trzeba pamiętać, że to, co wylało, to tak naprawdę nie jest woda, ponieważ nie spełnia żadnych parametrów wody pitnej. Jakakolwiek żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, nie nadaje się do spożycia” – mówi Piotr Pokrzywa z małopolskiego sanepidu.