Zwycięzca wydoił aż 3200 ml mleka – FOTO

Jola Wodniak  |   Kultura i rozrywka  |   17 lipca 2023 09:05
Udostępnij

W Rabkolandzie 22. raz zagościły Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy. Zwycięzca wydoił aż 3200 ml mleka.

Wydarzenie przyciągnęło tłumy odwiedzających Rabkoland. Niektórzy zdecydowali się wziąć udział w kultowym konkursie, podczas gdy inni chcieli obserwować zmagania na własne oczy. 

Zasady były proste – najpierw zapisy, a następnie rywalizacja polegająca na wydojeniu jak największej ilości mleka w ciągu minuty z krowy Robculi. Wyniki były mierzone przez specjalnego „krowiego doktora”.

Zwycięzcy

W kategorii kobiet pierwsze miejsce zajęła Anna Budzeń z Boczków, która w dogrywce wydoiła 1770 ml mleka. Drugie miejsce przypadło Bożenie Owsiak z Lipnicy Małej, która przegrała o włos, uzyskując wynik 1720 ml mleka. Trzecią pozycję zdobyła Marta Augustyn z Kamionki Małej z wynikiem 1750 ml mleka w pierwszej rundzie. 

W kategorii mężczyzn zwycięzcą okazał się Paweł Budzeń z Boczków, który wydoił imponujące 3200 ml mleka. Drugie miejsce zajął jego brat Michał Budzeń również z Boczków, wydając 2800 ml mleka, a trzecie miejsce przypadło Krzysztofowi Siodzie z Radomyśla nad Sanem, który wydoił 2700 ml mleka. 

Kamil Lech, rzecznik prasowy Rabkolandu, przekazał laureatom zasłużone wyróżnienia, w tym nagrody pieniężne, puchary, dyplomy i upominki rzeczowe.

Oprócz Mistrzostw, sobota była pełna wyjątkowej zabawy dla gości Rabkolandu. Mali goście mieli okazję wziąć udział w zajęciach plastycznych, podczas których kolorowali kartonowe krówki i tworzyli maski w kształcie bohaterki dnia. 

Nowości w Rabkolandzie

Tradycyjnie dzieci korzystały również ze wszystkich dostępnych atrakcji oraz miały szansę odkryć dwie nowości na Farmie Cioci Maryni – Ogródecek i Spiżarnię.

Ogródecek to atrakcja o charakterze edukacyjnym i rozrywkowym, wypełniona gigantycznymi warzywami, takimi jak marchewki, pomidory, rzodkiewki i papryki, które wyrosły na dachu Spiżarni. Na terenie Ogródecka można również znaleźć dydaktyczne tabliczki z obrazkami i informacjami o wartościach odżywczych warzyw oraz dowiedzieć się, ile witamin dostarczają. 

To także idealne miejsce na zrobienie wspólnego zdjęcia, które będzie niezwykłą pamiątką dla całej rodziny. Teren warzyw został otoczony drewnianym ogrodzeniem, dodając lokalnego uroku otoczeniu zielonego krajobrazu.

Spiżarnia, druga nowość na Farmie Cioci Maryni, składa się z pięciu różnych pomieszczeń, takich jak zielarnia i kuchnia. Wnętrza są wypełnione narzędziami ogrodowymi, skrzyniami, koszami, beczkami i workami ze zbożem. 

W podziemnych korytarzach panuje ciemność i chłód, co dodaje dreszczyku emocji. Pomimo braku widocznych myszy, można wyczuć ich obecność. W Spiżarni można również zobaczyć palący się drewno w kominku i skorzystać z wielu innych rozwiązań audiowizualnych. Ta immersyjna przestrzeń została zbudowana według najnowszych światowych standardów, zapewniając dzieciom interaktywną zabawę, która rozwija ich wyobraźnię i spostrzegawczość.

Na terenie Farmy Cioci Maryni pojawiły się również nowe toalety oraz przewijalnia z pokojem do karmienia, które stanowią największe tego typu miejsce w całym obiekcie.

Goście Rabkolandu będą mieli okazję korzystać ze wszystkich atrakcji aż do zakończenia sezonu. Park już teraz przygotowuje kolejne imprezy na lato, w tym „Krucabomba! Imprezę wynalazcy” planowaną na 5 sierpnia oraz Mistrzostwa Polski w dmuchaniu balona gumy do żucia, które odbędą się 19 sierpnia.