polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Znalezione w żwirowni w Bielanach martwe łabędzie były zakażone wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI).
Obszar zagrożony HPAI prawdopodobnie obejmie cały powiat oświęcimski. Stosowne rozporządzenia co do obszaru wyda wojewoda.
„Wprowadzenie tymczasowych restrykcji na obszarze występowania grypy ptaków ma zapobiec jej dalszemu rozprzestrzenianiu. W związku z tym w powiecie oświęcimskim zostaną przeprowadzone przeszukiwania terenu w celu znalezienia padłych ptaków. Poprowadzą je pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej w Oświęcimiu oraz dzierżawcy lub zarządcy obwodów łowieckich w powiecie. Podejmą też kontrole przestrzegania zasad bioasekuracji we wszystkich zakładach komercyjnie utrzymujących drób i zintensyfikowane akcje informacyjne wśród hodowców drobiu oraz jednostek związanych z produkcją drobiu informuje Agnieszka Stachera, powiatowy lekarz weterynarii w Oświęcimiu.
Każdy właściciel drobiu w powiecie ma obowiązek zgłoszenia do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Oświęcimiu, ul. Nideckiego 26, tel. 33 843 29 95, miejsca, w których utrzymuje drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków hodowanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych.
„Grypa ptaków jest wirusową chorobą drobiu o bardzo dużym znaczeniu ekonomicznym. Jej wystąpienie przynosi ogromne straty dla sektora drobiowego. Przenosicielem wirusów grypy są ptaki dzikie, przede wszystkim gatunki związane ze środowiskiem wodnym, na przykład łabędzie. Wirus grypy cechuje się dużym stopniem zmienności genetycznej, stąd skuteczność szczepionek jest bardzo ograniczona” – dodaje Agnieszka Stachera.
Wirus HPAI długo przeżywa w niskich temperaturach (w tem. +4 stopni Celsjusza nawet 2 miesiące), a także w wodzie. Zatem akweny, na których przebywały dzikie ptaki, mogą być w miesiącach jesienno-zimowych długotrwałym źródłem zakażenia.
Ptasia grypa jest natomiast bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Obróbka termiczna drobiu w temperaturze minimum 70 stopni powoduje, że wirus ginie prawie natychmiast. Dlatego też drób i jaja właściwie upieczone lub usmażone są w pełni bezpieczne.
Powszechne stosowane środki dezynfekcyjne, mydło, detergenty bardzo skutecznie eliminują zagrożenie. Zachowanie podstawowych zasad higieny jest prostym i bardzo efektywnymi sposobem zapobiegania grypie.
W przypadku wszystkich gospodarstw utrzymujących drób oraz w związku z wyznaczeniem obszaru zagrożonego wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków należy przede wszystkim:
– utrzymywać drób i / lub inne ptaki w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych, – karmienie i pojenie drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka musi odbywać się w zamkniętych pomieszczeniach, – przed wejściem do budynków, w których utrzymywany jest drób, należy wyłożyć maty dezynfekcyjne nasączone środkiem dezynfekcyjnym, – należy przechowywać paszę i ściółkę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z ptactwem dzikim i gryzoniami oraz ich odchodami, – należy unikać pojenia ptaków i czyszczenia miejsc przebywania drobiu wodą pochodzącą spoza gospodarstwa, głównie ze zbiorników wodnych i rzek, – dokonywać codziennego przeglądu stad drobiu, – przestrzegać, aby osoby uczestniczące w polowaniu na ptaki łowne, powstrzymały się od wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu przed upływem 48 godz. od zakończenia polowania.
„Objawy drobiu świadczące o podejrzeniu choroby, to osłabienie, nagły spadek nieśności, zwiększona śmiertelność, sinica i wybroczyny, biegunka, duszności, objawy nerwowe. W przypadku podejrzenia choroby zakaźnej drobiu należy informację przekazać odpowiednim jednostkom – lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, prezydentowi miasta” – kończy powiatowy lekarz weterynarii.