ZDROWIE. Nowy sprzymierzeniec w walce z alergią

Paweł Wodniak  |   Styl życia  |   14 listopada 2011 14:06
Udostępnij

Probiotyki wspomagają profilaktykę, łagodzenie objawów i leczenie alergii – potwierdzają badania zespołu profesor Bożeny Cukrowskiej z Centrum Zdrowia Dziecka. Zdaniem naukowców największą skuteczność w walce z alergią wykazują „dobre bakterie” pochodzące z obszaru geograficznego, w którym są stosowane.

– Alergia dziecka to utrapienie  dla malucha i jego rodziców. Już niedługo po urodzeniu pojawiają się niewielkie plamki na buzi i głowie, a później na ramionach, brzuszku, plecach – opowiadają rodzice małych alergików. -Pociecha zaczyna się drapać i nie śpi w nocy, a my razem z nią.

Pojawienie się alergii, zwanej inaczej uczuleniem, oznacza, że układ odpornościowy organizmu nieprawidłowo reaguje na substancje (alergeny) normalnie występujące w środowisku. W wieku niemowlęcym jednym z najważniejszych alergenów pokarmowych jest mleko krowie. Nawet do 20% niemowląt może mieć objawy alergii pokarmowej. Oprócz tak zwanego atopowego zapalenia skóry pojawiają się biegunki, wymioty, u niemowląt kolki, u dzieci starszych – bóle brzucha, infekcje górnych dróg oddechowych, szczególnie zapalenie oskrzeli.

Specjaliści badający przyczyny alergii coraz większe znaczenie przypisują zmianom mikroflory zasiedlającej przewód pokarmowy (tzw. mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii). Tracimy odporność, bo nadmierna „sterylizacja życia” nowoczesnych społeczeństw już od urodzenia ogranicza kontakt z bakteriami koniecznymi do prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu immunologicznego.

Biorąc to pod uwagę, naukowcy dochodzą do wniosku, że szczepy tak zwanych „dobrych bakterii” mogą mieć zastosowanie w leczeniu alergii i profilaktyce chorób alergicznych. Probiotyki to mikroorganizmy wyizolowane z przewodu pokarmowego zdrowych ludzi. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie działają tak samo. Ostatnie badania wskazują,  że działanie tego samego probiotyku w alergii jest odmienne w różnych krajach. Wydaje się więc, że największą skuteczność w walce z alergią wykazują „dobre bakterie” pochodzące z obszaru geograficznego, w którym są stosowane.

Nie trzeba więc nikogo przekonywać, że dla nas najskuteczniejszą formą leczenia jest terapia polskimi probiotykami. Warto  podkreślić, że jedynym probiotykiem rodzimej produkcji znajdującym się na rynku polskim, który posiada  badania kliniczne, jest mieszanina trzech szczepów bakterii: Lactobacillus casei ŁOCK 0900, Lactobacillus casei ŁOCK 0908 i Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, czyli preparat Latopic. Badania przeprowadził  zespół profesor Bożeny Cukrowskiej z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Szczepy zostały wyizolowane i scharakteryzowane przez zespół naukowców Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej pod kierownictwem prof. dr hab. Zdzisławy Libudzisz.

Badania profesor Cukrowskiej wykazały, że dzieci z alergią na białka mleka krowiego leczone dietą bezmleczną, u których stosowano preparat Latopic, mają mniej nasilone objawy skórne, szybciej rozwijają tolerancję na mleko oraz rzadziej chorują na spastyczne zapalenie oskrzeli niż dzieci pozostające tylko na diecie.

Kształtowanie ekosystemu jelitowego odbywa się do około drugiego roku życia, dlatego ten okres wydaje się optymalny do modulowania składu flory bakteryjnej jelit. W chwili obecnej najlepiej udokumentowane efekty w leczeniu alergii pokarmowej daje stosowanie diety eliminacyjnej. Jednakże omówione powyżej pozytywne następstwa podawania probiotyków zawierających wspomnianą mieszaninę trzech szczepów bakterii, skłaniają do zastosowania ich jako bezpiecznej terapii wspomagającej u dzieci do drugiego roku życia.

Najnowsze realizacje wideo

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .