polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
W dniach 30 listopada – 1 grudnia w całej Polsce, w ponad trzech tysiącach sklepów w 600 miejscowościach odbędzie się Świąteczna Zbiórka Żywności, organizowana od ponad 20 lat przez Banki Żywności. Tegoroczną akcję pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół” wesprze ponad 55 tysięcy wolontariuszy.
Organizacja zachęca do udziału i przypomina, że choć świąteczny stół ludzi ubogich nigdy nie ugina się od nadmiaru jedzenia, to dzięki pomocy wielu osób w tych dniach może stać się inny niż zwykle, naprawdę wyjątkowy. Każdy produkt podarowany w trakcie zbiórki ma znaczenie.
Banki Żywności zachęcają, by robiąc zakupy dla siebie w najbliższy weekend, przy okazji dołożyć do zbiórkowych koszy choćby jeden produkt z myślą o innych. Najbardziej pożądane są te z długimi terminami przydatności, jak np. mąka, makaron, kasza, cukier, olej, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, bakalie, słodycze.
Organizacja przypomina, że nawet jeden produkt ma znaczenie, ponieważ małe gesty setek tysięcy ludzi, zsumowane razem dają realny wymiar pomocy. W zeszłym roku Banki Żywności zebrały 776 ton jedzenia, z których możliwe było przygotowanie ponad 1,5 miliona świątecznych posiłków dla osób potrzebujących.
Oprócz żywności zbiórkowej Banki Żywności, jak co roku, będą uzupełniać paczki świąteczne o inne produkty, m.in. z krótkimi terminami przydatności jak warzywa, owoce czy nabiał, pozyskane w ramach swojej codziennej działalności od producentów i ze sklepów.
„Zbiórka ma charakter ogólnopolski, co nie znaczy, że bezosobowy. Pamiętajmy, że tam po drugiej stronie zawsze jest jakaś konkretna historia i konkretna osoba, której pomagamy. Żywność z koszy zbiórkowych w konkretnym mieście zawsze trafia do osób potrzebujących z lokalnej społeczności, do naszych sąsiadów, osób i dzieci, których nie stać na zakup jedzenia, być może też naszych znajomych, o których nawet nie wiemy, że są w potrzebie. Paradoksalnie to bardzo częsty przypadek” – podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
Banki Żywności zadbają by wszystkie produkty ze Świątecznej Zbiórki Żywności trafiły do potrzebujących jeszcze przed świętami. Jest to możliwe dzięki zaangażowaniu ponad 55 tysięcy wolontariuszy. W sklepach będzie można łatwo ich rozpoznać po pomarańczowych koszulkach i kamizelkach. To oni będą czekali przy zbiórkowych koszach na dary od klientów, które następnie zostaną zawiezione do magazynów Banków Żywności.
Tam zostaną zważone i popakowane, a następnie wyruszą w dalszą drogę do konkretnych organizacji pomocowych. Banki Żywności wspierają pomocą żywnościową na masową skalę 3500 organizacji dobroczynnych w Polsce, m.in. świetlice, ogniska wychowawcze dla dzieci, domy dziecka, domy samotnej matki, jadłodajnie i inne organizacje, które prowadzą zbiorowe żywienie bądź przekazują żywność bezpośrednio osobom potrzebującym. Dzięki temu z pomocy żywnościowej systematycznie korzysta około 1,6 mln osób w potrzebie, będących podopiecznymi tych organizacji.
W tym miejscu warto również zaznaczyć, że choć Banki Żywności otrzymują żywność jako darowiznę od sklepów, producentów, czy też od ludzi w ramach zbiórek, to wciąż wyzwaniem dla nich pozostają ogromne koszty związane z transportem, magazynowaniem i sprzętem chłodniczym.