Deser Rafaello

Agnieszka Bylica  |   Kulinaria  |   16 października 2016 11:54
Udostępnij

Deser Rafaello jest szybki w przyrządzeniu, trzeba tylko odczekać aż się schłodzi. Słodki i mocno kokosowy w smaku zawsze skutecznie poprawi nastrój.

 

Co potrzeba?

Podłużne biszkopty – około 100 gram,  50 gram wiórek kokosowych, 150 ml mleka, 100 ml śmietany 30%, 60 ml likieru kokosowego, 250 gram serka mascarpone, 2 żółtka, 50 g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru.

Jak przygotować?

Wiórki prażymy na patelni do uzyskania złotego koloru, zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Do żółtek dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia składników, dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy.

Do miski wlewamy mleko z likierem kokosowym i namaczamy biszkopty. Układamy je w pucharkach, na nie porcję kremu, posypujemy wiórkami i tartą czekoladą. Następnie dajemy kolejną porcję biszkoptów, kremu, wiórek, czekolady i zakańczamy wiórkami.

Pucharki przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy przynajmniej trzy godziny.

Smacznego.

 

Najnowsze realizacje wideo

Agnieszka Bylica

Jaka jestem? Energiczna, uśmiechnięta i zadowolona z życia… Agnes. Zaraz po pracy KUCHNIA to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu. Gotowanie mnie odpręża. Do tego przydaje się moja świetna organizacja pracy, bo im więcej potraw do zrobienia, a mniej czasu – tym większe dla mnie wyzwanie. Mam nadzieję, że moje przepisy będą inspiracją, dla wielu osób, które pokochają gotowanie tak jak ja i za jakiś czas powiedzą – Gotowanie to fajna sprawa! Przepisy pochodzą z różnych źródeł – głównie z rodzinnych zeszytów i od znajomych, są też moje własne inspiracje. Na stronie można znaleźć też przepisy wzorowane na innych - pochodzących z książek czy programów kulinarnych – zawsze są wówczas opatrzone odpowiednią adnotacją. Ich zaletą oprócz tego że są sprawdzone jest prostota wykonania. To co dla mnie liczy się przy gotowaniu i pieczeniu to to, by za długo nie bawić się z jedną potrawą, ale żeby efekt końcowy dał rozkosz naszemu podniebieniu :) Więcej przepisów na stronie www.natalerzuagnes.pl