Sernik z żurawiną

0 Agnieszka Bylica  |   Kulinaria  |   20 listopada 2016

Przepis na szybki i pyszny sernik. Nie przepadam za rodzynkami, dlatego dodałam żurawinę i trochę kandyzowanej skórki cytrynowej.

Zawsze mieliłam ser do sernika, ale jak trafię na dobry gotowy i zmielony to z wygodnictwa wykorzystam go do ciasta.

Co potrzeba?

Ser biały – 1 kg – może być gotowy zmielony, jajka – 7 szt., budyń waniliowy – 1 opakowanie, cukier puder – 1 szklanka, kasza manna – 1 łyżka, cukier waniliowy – 1 łyżka, kandyzowana skórka cytrynowa – 2 łyżki, suszona żurawina – 100 g, mąka – 1 łyżka, sól – szczypta, cukier puder – do posypania.

Jak przygotować?

Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilę.

Żółtka oddzielamy od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmielony biały ser – mieszamy, dodajemy budyń waniliowy i kaszę mannę – całość dokładnie miksujemy.

Żurawinę dobrze odsączamy, mieszamy z łyżką mąki i razem z kandyzowaną skórką cytrynową dodajemy do ciasta . Na samym końcu masę serową delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Tortownicę lub kwadratową blachę o boku 26/28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę. Pieczemy w 180 stopniach około 70 minut.

Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na godzinkę w uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

Agnieszka Bylica

Jaka jestem? Energiczna, uśmiechnięta i zadowolona z życia… Agnes. Zaraz po pracy KUCHNIA to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu. Gotowanie mnie odpręża. Do tego przydaje się moja świetna organizacja pracy, bo im więcej potraw do zrobienia, a mniej czasu – tym większe dla mnie wyzwanie. Mam nadzieję, że moje przepisy będą inspiracją, dla wielu osób, które pokochają gotowanie tak jak ja i za jakiś czas powiedzą – Gotowanie to fajna sprawa! Przepisy pochodzą z różnych źródeł – głównie z rodzinnych zeszytów i od znajomych, są też moje własne inspiracje. Na stronie można znaleźć też przepisy wzorowane na innych - pochodzących z książek czy programów kulinarnych – zawsze są wówczas opatrzone odpowiednią adnotacją. Ich zaletą oprócz tego że są sprawdzone jest prostota wykonania. To co dla mnie liczy się przy gotowaniu i pieczeniu to to, by za długo nie bawić się z jedną potrawą, ale żeby efekt końcowy dał rozkosz naszemu podniebieniu :) Więcej przepisów na stronie www.natalerzuagnes.pl

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. .
. .
.
Archiwa