ZATOR. Karp na setki sposobów

Paweł Wodniak  |   Fakty  |   26 grudnia 2008 18:16
Udostępnij
W Zatorze zorganizowano prezentację potraw wigilijnych, na której królował miejscowy karp. Wszyscy goście chętnie uczestniczyli w degustacji świątecznych potraw. Fot. Paweł Wodniak.

W ubiegłym roku sześć kół gospodyń wiejskich gminy zator oraz Koła Gospodarzy Wiejskich w Rudzach przyrządziło 178 potraw z 70 kilogramów karpia zatorskiego. W tym roku zatorzanie mieli do dyspozycji 140 kilo ryb, a sposobów ich przyrządzenia było tak dużo, że nikt ich nie policzył.

Karp zajmował aż siedem dużych stołów w karczmie w River Parku. Doznania zapachowe, wizualne i oczywiście smakowe z prezentacji są nie do opisania. Zanim jednak zaczęła się degustacja, uczestnicy imprezy Zatorski Karp na Świątecznym Stole uczestniczyli w uczcie duchowej. Koncerty dały Młodzieżowa Formacja Kulturalna Ośrodka Kultury w Zatorze, koła gospodyń wiejskich z gminy Zator oraz okolicznościowy chór złożony m.in. z burmistrza Zatora, starosty oświęcimskiego i profesora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.  

Zaprezentowała się także młodzież z zespołu Remedium z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Zatorze. Kulminacyjnym Puntem programu był koncert w wykonaniu Anny Faber, najlepszej harfistki w Polsce.

Już po imprezie w River parku Orodek Pomocy Społecznej w Zatorze zorganizował wieczerzę wigilijną dla blisko 150 osób.
– Chodzi o starszych, niepełnosprawnych i samotnych, o których zapomniała rodzina. Taką wigilie przygotowujemy już po raz 14. od samego początku przychodzi na nią nasza mieszkanka, która ma obecnie 92 lata – mówi Małgorzata Stachura, szefowa OPS.

Wigilię dla potrzebujących ośrodek przygotowuje z datków społecznych oraz darów od sponsorów.

Najnowsze realizacje wideo