polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
W ubiegłym roku sześć kół gospodyń wiejskich gminy zator oraz Koła Gospodarzy Wiejskich w Rudzach przyrządziło 178 potraw z 70 kilogramów karpia zatorskiego. W tym roku zatorzanie mieli do dyspozycji 140 kilo ryb, a sposobów ich przyrządzenia było tak dużo, że nikt ich nie policzył.
Karp zajmował aż siedem dużych stołów w karczmie w River Parku. Doznania zapachowe, wizualne i oczywiście smakowe z prezentacji są nie do opisania. Zanim jednak zaczęła się degustacja, uczestnicy imprezy Zatorski Karp na Świątecznym Stole uczestniczyli w uczcie duchowej. Koncerty dały Młodzieżowa Formacja Kulturalna Ośrodka Kultury w Zatorze, koła gospodyń wiejskich z gminy Zator oraz okolicznościowy chór złożony m.in. z burmistrza Zatora, starosty oświęcimskiego i profesora Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie.
Zaprezentowała się także młodzież z zespołu Remedium z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Zatorze. Kulminacyjnym Puntem programu był koncert w wykonaniu Anny Faber, najlepszej harfistki w Polsce.
Już po imprezie w River parku Orodek Pomocy Społecznej w Zatorze zorganizował wieczerzę wigilijną dla blisko 150 osób. – Chodzi o starszych, niepełnosprawnych i samotnych, o których zapomniała rodzina. Taką wigilie przygotowujemy już po raz 14. od samego początku przychodzi na nią nasza mieszkanka, która ma obecnie 92 lata – mówi Małgorzata Stachura, szefowa OPS.