Po staropolsku, że palce lizać – FOTO

Paweł Wodniak  |   Fakty  |   10 marca 2017 13:01
Udostępnij

Uczniowie i pracownicy oświęcimskiego Ekonomika mieli okazję posmakować prawdziwych staropolskich potraw. Palce lizać można było z okazji kobiecego święta.

– Postanowiliśmy, aby w Dzień Kobiet było inaczej niż zwykle – tłumaczy Aneta Kamyk, współorganizatorka tego niezwykłego przedsięwzięcia. Jednocześnie tłumaczy, że kuchnia staropolska to dzisiaj zapomniana sztuka kulinarna, oparta o potrawy z drobiu, ryb, dziczyzny, baraniny czy cielęciny.

W karcie dań Ekonomika w Oświęcimiu znalazły się m.in. gęsina pieczona z sosem śmietanowym na gorąco, pierogi ze szpinakiem, bigos staropolski, pierogi z kaszą i mięsem, sernik krakowski, barszcz kiszony, a także wodzianka z czerstwym pieczywem.

Wszystko można było popić kwasem chlebowym i herbatą z sokiem malinowym.

– Przygotowujący staropolską biesiadę uczniowie klas gastronomicznych wykazali się najwyższym kunsztem – zapewnia Aneta Kamyk.