polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Książkę kucharska stworzyli ocaleli byli więźniowie Auschwitz-Birkenau. Fot. Muzeum
Nowojorska Fundacja Auschwitz-Birkenau Memorial Foundation (ABMF) wydała wyjątkowa książkę kucharską, której współtwórcami są ocalali z Auschwitz. „Ciasto miodowe i placki ziemniaczane – przepisy ze starego świata od ocalałych z Auschwitz-Birkenau”, taki tytuł nosi zbiór dań i wspomnień świadków. Książka powstała w 2020 roku podczas pandemii. Ocaleni spotykali się dwa razy w miesiącu online i dzielili kucharskimi wspomnieniami. Była to też doskonała okazja do kontaktu z drugim człowiekiem w trudnym czasie izolacji podczas pandemii.
„W obozie praktycznie nikt nie jadał przy stole. Chciano bowiem wyplenić wszelkie przejawy kultury pośród więźniów będących na granicy życia i śmierci. Wraz ze zniknięciem więźniów zniknąć miała pamięć historyczna, w tym kultura spożywania posiłków. W tych, którzy ocalali, przetrwała także nostalgia i pamięć, wiedza i uczucia, tradycje i zwyczaje. O tym właśnie opowiada ta książka – to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych. To opowieść o przepisach, daniach, posiłkach, o pamięci zasiadania przy stole, o rodzinnym charakterze jedzenia, o spotkaniach, o wpływie tradycji, konwencjach i innowacjach w ramach tej przestrzeni kulturowej, w centrum której, zarówno dziś, jak i w przeszłości, znajdują się ludzie zasiadający przy wspólnym stole” – pisze we wstępie do książki Piotr Cywiński, dyrektor Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau.