Dzień ziemniaka w Ekonomiku – FOTO

Paweł Wodniak  |   Fakty,Kulinaria  |   4 października 2017 12:13
Udostępnij

Uczniowie oświęcimskiego Ekonomika przeżyli świetny piknik integracyjny, od trzech lat nazywany „Dniem ziemniaka”. To warzywo było tematem przewodnim, ale nie jedynym.

Hasło przewodnie tegorocznej imprezy integracyjnej brzmiało „Cebula z ziemniakiem hula”. Dlatego też młodzi ludzie z Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu sprawdzali się w przygotowywaniu potraw, gdzie te warzywa są głównymi składnikami.

Moja klasa, mój zawód

W pracowniach gastronomicznych powstały m.in. tradycyjne prażone, placki ziemniaczane, francuska zupa cebulowa. Zanim jednak potrawy trafiły na talerze, uczniowie mieli za zadanie zaprezentować plakaty. Prace przedstawiały poszczególne oddziały szkolne w myśl hasła „Moja klasa, mój zawód”. Najciekawszy będzie nagrodzony po uczniowskim głosowaniu na poszczególne plakaty.

Kalorie precz

Po degustacji pyszności przyszła pora na zrzucenie zbędnych kalorii. W tańcach integracyjnych nie było podziału na uczniów i nauczycieli. Podczas tańca belgijskiego czy też zorby wszyscy bawili się wyśmienicie.

Strażacy od kuchni

W tym roku specjalnymi gośćmi „Dnia ziemniaka” byli strażacy z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Oświęcimiu. Młodzi ludzie z Ekonomika obejrzeli, niejako od kuchni, strażacki wóz bojowy i odzież chroniącą ratowników. Byli świadkami akcji ratowniczej w trakcie zainscenizowanego wypadku drogowego.