Zupa krem z ziemniaków i mascarpone

0 Agnieszka Bylica  |   Kulinaria  |   30 października 2016

Aż trudno uwierzyć, że wystarczy kilka niedrogich składników by w krótkim czasie wyczarować tak wspaniałą w smaku zupę.


Gęsta, kremowa z dodatkiem grzanek czy groszku ptysiowego zasmakuje każdemu.
Co potrzeba?

Ziemniaki – 1 kg, mascarpone – 250 g, bulion grzybowy – 1 litr, czosnek – 5 ząbków, sól i pieprz – do smaku, kurkuma – szczypta, grzanki lub groszek ptysiowy, bazylia – posiekana do posypania.

Jak przygotować?

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zalewamy bulionem grzybowym i zagotowujemy. Odstawiamy z gazu, dodajemy serek mascarpone, przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy na gładki krem. Całość zagotowujemy i przyprawiamy do smaku.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posypujemy posiekaną bazylią. Można też dodać uprażone płatki migdałów.

Smacznego.

Agnieszka Bylica

Jaka jestem? Energiczna, uśmiechnięta i zadowolona z życia… Agnes. Zaraz po pracy KUCHNIA to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu. Gotowanie mnie odpręża. Do tego przydaje się moja świetna organizacja pracy, bo im więcej potraw do zrobienia, a mniej czasu – tym większe dla mnie wyzwanie. Mam nadzieję, że moje przepisy będą inspiracją, dla wielu osób, które pokochają gotowanie tak jak ja i za jakiś czas powiedzą – Gotowanie to fajna sprawa! Przepisy pochodzą z różnych źródeł – głównie z rodzinnych zeszytów i od znajomych, są też moje własne inspiracje. Na stronie można znaleźć też przepisy wzorowane na innych - pochodzących z książek czy programów kulinarnych – zawsze są wówczas opatrzone odpowiednią adnotacją. Ich zaletą oprócz tego że są sprawdzone jest prostota wykonania. To co dla mnie liczy się przy gotowaniu i pieczeniu to to, by za długo nie bawić się z jedną potrawą, ale żeby efekt końcowy dał rozkosz naszemu podniebieniu :) Więcej przepisów na stronie www.natalerzuagnes.pl

Komentarze

Zostaw komentarz


Nie czekaj na moderację swojego komentarza
Zaloguj się / Zarejestruj »


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
Archiwa