Pierogi ruskie inaczej

0 Agnieszka Bylica  |   Kulinaria  |   27 listopada 2016

Pierogi ruskie są pyszne, tylko jak to z pierogami jest trochę roboty. Dlatego też jak natknęłam się na ten przepis szybciutko go wypróbowałam. I całe szczęście, bo pomysł jest genialny.

Wiadomo, że to nie to samo co tradycyjne pierogi, ale zamiennik mnie osobiście bardzo zasmakował.

Co potrzeba?

Ziemniaki – 1 kg, twaróg – 500 g, cebula – 2 szt., mąka ziemniaczana, jajka – 1 szt., kurkuma – 1/2 łyżeczki, sól i pieprz – do smaku, masło – 1 łyżka

Jak przygotować?

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę i mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, wyciągamy jedną część i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część, wbijamy jedno jajko, sól, pieprz do smaku i zagniatamy na gładkie ciasto.

Z powstałej masy formujemy dowolne kształty – kluseczki, kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie – ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy ze zrumienioną na masełku cebulką.

Smacznego.

Agnieszka Bylica

Jaka jestem? Energiczna, uśmiechnięta i zadowolona z życia… Agnes. Zaraz po pracy KUCHNIA to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu. Gotowanie mnie odpręża. Do tego przydaje się moja świetna organizacja pracy, bo im więcej potraw do zrobienia, a mniej czasu – tym większe dla mnie wyzwanie. Mam nadzieję, że moje przepisy będą inspiracją, dla wielu osób, które pokochają gotowanie tak jak ja i za jakiś czas powiedzą – Gotowanie to fajna sprawa! Przepisy pochodzą z różnych źródeł – głównie z rodzinnych zeszytów i od znajomych, są też moje własne inspiracje. Na stronie można znaleźć też przepisy wzorowane na innych - pochodzących z książek czy programów kulinarnych – zawsze są wówczas opatrzone odpowiednią adnotacją. Ich zaletą oprócz tego że są sprawdzone jest prostota wykonania. To co dla mnie liczy się przy gotowaniu i pieczeniu to to, by za długo nie bawić się z jedną potrawą, ale żeby efekt końcowy dał rozkosz naszemu podniebieniu :) Więcej przepisów na stronie www.natalerzuagnes.pl

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. .
. . .
.
Archiwa