Cynamonowe muffiny z jabłkami

0 Agnieszka Bylica  |   Kulinaria  |   18 grudnia 2016

Cynamon i jabłka to świetne połączenie. Przepis na muffiny jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia – nie potrzebujemy nawet miksera. Są dość słodkie więc zawsze możemy dodać trochę mniej cukru.

Co potrzeba?

Mąka – 1 szkl. (czubata), cukier – 1/2 szkl. (lub mniej), cynamon – 2 łyżeczki, proszek do pieczenia – 2 łyżeczki, jajka – 1 szt., sól – szczypta, mleko – 1/2 szkl., olej – 5 łyżek, jabłko – 2 szt., cukier puder – do posypania

Jak przygotować?

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche – mąkę, cukier, cynamon, szczyptę soli i proszek do pieczenia, a w drugiej mokre – jajko, mleko, olej. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do naszej masy.

Do foremek na muffiny wkładamy papierowe papilotki i napełniamy masą do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone muffiny posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

Agnieszka Bylica

Jaka jestem? Energiczna, uśmiechnięta i zadowolona z życia… Agnes.

Zaraz po pracy KUCHNIA to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu. Gotowanie mnie odpręża. Do tego przydaje się moja świetna organizacja pracy, bo im więcej potraw do zrobienia, a mniej czasu – tym większe dla mnie wyzwanie. Mam nadzieję, że moje przepisy będą inspiracją, dla wielu osób, które pokochają gotowanie tak jak ja i za jakiś czas powiedzą – Gotowanie to fajna sprawa!

Przepisy pochodzą z różnych źródeł – głównie z rodzinnych zeszytów i od znajomych, są też moje własne inspiracje. Na stronie można znaleźć też przepisy wzorowane na innych – pochodzących z książek czy programów kulinarnych – zawsze są wówczas opatrzone odpowiednią adnotacją. Ich zaletą oprócz tego że są sprawdzone jest prostota wykonania. To co dla mnie liczy się przy gotowaniu i pieczeniu to to, by za długo nie bawić się z jedną potrawą, ale żeby efekt końcowy dał rozkosz naszemu podniebieniu :)

Więcej przepisów na stronie www.natalerzuagnes.pl

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. .
. .
.
Archiwa