Bezbłędny short oświęcimianina na mistrzostwach świata 

Andrzej Rzycki  |   Fakty,Fakty mocno sportowe  |   1 marca 2024 14:06

Znakomite wieści napływają z Tajpej, gdzie rozgrywane są mistrzostwa świata juniorów w łyżwiarstwie figurowym. Po programie krótkim Jakub Lofek zajmuje miejsce w ekskluzywnej pierwszej „dziesiątce”. Brawo Kuba.

Reprezentant UKŁF Unii pojechał praktycznie bezbłędnie program krótki, poprawiając rekord życiowy o 13 punktów. Oświęcimianin uzyskał wynik 75,55 punktów, co klasyfikuje go na bardzo wysokim, siódmym miejscu w punktacji generalnej 40. najlepszych juniorów na świecie.

Po raz pierwszy na zawodach tak dużej rangi Jakub Lofek wykonał czysto potrójnego axla. Wszystkie piruety oświęcimianina zostały ocenione na czwarty poziom, co połączone z wysoką punktacją za komponenty dało świetny wynik końcowy.

Już jutro (sobota) Kuba wystąpi w programie dowolnym

Na tafli w Tajpej oświęcimianin pojawi się około godz. 18.45 czasu miejscowego, czyli około 11.45 czasu polskiego. Trzymajmy mocno kciuki.

Podczas łyżwiarskich mistrzostw świata juniorów w Tajpej biało-czerwone barwy reprezentuje czworo łyżwiarzy. Oprócz Jakub Lofka, w konkurencji solistek startuje Noelle Streuli, zaś wśród par tanecznych Sofia Dowhal i Wiktor Kulesza.

Polska para taneczna po programie krótkim zajmuje 16. pozycję z wynikiem 54.19 pkt. Punktację generalną otwierają Amerykanie – Leah Neset i Artem Markelov (70.16 pkt). Z kolei Noelle Streuli po shorcie jest 23. Jej rezultat to 53.38 pkt. Prowadzi Koreanka – Jia Shin (73.48 pkt).

Pierwsza „dziesiątka” po programie krótkim MŚJ solistów:

1. Minkyu Seo (Korea Południowa) 80.58 pkt

2. Francois Pitot (Francja) 78.79 pkt 

3. Adam Hagara (Słowacja) 78.02 pkt 

4. Aleksa Rakic (Kanada) 77.74 pkt 

5. Rio Nakata (Japonia) 77.60 pkt 

6. Edward Appleby (Wielka Brytania) 75.69 pkt 

7. JAKUB LOFEK (POLSKA) 75.55 pkt 

8. Arlet Levandi (Estonia) 75.43 pkt

9. Jacob Sanchez (USA) 73.35 pkt 

10. Shunsuke Nakamura (Japonia) 72.85 pkt 

 

 

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .