polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
W Polsce według aktualnych danych około 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. To właśnie dla nich organizowana jest co roku Świąteczna Zbiórka Żywności. Ta inicjatywa to dopełnienie codziennej pracy Banków Żywności, które każdego dnia ratują jedzenie przed zmarnowaniem – odbierają ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo artykuły i przekazują je potrzebującym.
Ratowane w ten sposób produkty to głównie owoce i warzywa, napoje, mleko, sery, pieczywo, czasem mięso. Banki zbierają brakujące produkty podczas zbiórek, aby zapewnić osobom potrzebującym pełnowartościowe posiłki. W zeszłym roku w okresie Bożego Narodzenia w ten sposób udało się zgromadzić aż 740 ton żywności.
„To naprawdę wyjątkowe dwa dni, kiedy zachęcamy do zrobienia większych zakupów, z myślą o innych. Wystarczy sięgnąć po choćby jeden dodatkowy produkt, żeby sprawić, by w tym wyjątkowym, świątecznym czasie, nikt nie był głodny. – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Aby dołączyć do charytatywnej zbiórki wystarczy przy okazji wizyty w sklepie zakupić dodatkowe artykuły spożywcze i po odejściu od kasy przekazać je wolontariuszom w specjalnie oznakowanych punktach. Rekomendowane produkty to te z długim terminem przydatności. Najbardziej wartościowymi będą: mąka, makaron, kasza, cukier, olej, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, bakalie czy słodycze, które szczególnie ucieszą najmłodszych.
„Nawet proste dania z podstawowych składników mogę świetnie smakować. Wystarczy odrobina kreatywności i szczypta przypraw. Dlatego w ramach strategicznej współpracy z Bankami Żywności prowadzimy też edukacyjny program „Kulinarnie Mocni” – mówi Łukasz Śliwiński, Marketing Manager w McCormick Polska.
To nie koniec świątecznych działań Banków Żywności. W dniu zbiórki rusza także kampania „Stoliczku, nakryj się! Głód to nie bajka”, której celem jest zebranie środków na działalność Banków Żywności, w szczególności na transport żywności.
„Rosnące ubóstwo rodzi coraz większe potrzeby żywnościowe, a te z kolei – wyższe koszty transportu, który są coraz droższy również ze względu na rosnące ceny paliwa. Dodatkowo szacujemy, że liczba transportów zdecydowanie zwiększy się w przyszłym roku, wraz z wejściem w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności – dodaje Dorota Jezierska.
W akcję zaangażowała się już m.in. internetowa grupa Tuba Smaku – Pascal Brodnicki, Agnieszka Mielczarek, Sugarlady, UMAMI i Posmakuj Polski na swoich kanałach na Youtubie promują ideę Banków Żywności i zachęcają do finansowego wsparcia akcji. Wpłat można dokonywać na bankizywnosci.pl lub bezpośrednio do puszek w wybranych sklepach podczas świątecznej zbiórki.
Tegoroczna edycja Świątecznej Zbiórki Żywności odbędzie się w dniach 29-30 listopada i weźmie w niej udział ponad 53 tysiące wolontariuszy. Akcją objęte jest ponad 3,3 tys. sklepów w niemal 550 miejscowościach.