List otwarty PiS i kolejny tekst o MZK

Paweł Wodniak  |   Fakty  |   11 lutego 2019 18:33

Klub Radnych Prawo i Sprawiedliwość Rady Miasta Oświęcim wystosował list otwarty do Janusza Chwieruta, prezydenta miasta w sprawie sytuacji w MZK.

List podpisany przez radnego Krzysztofa Kuczka, a przesłany przez radnego Jakuba Przewoźnika publikujemy, jak zawsze w takich przypadkach, zachowując oryginalną pisownię:

List otwarty

List otwarty do Prezydenta Miasta Oświęcim Pana Janusza Chwieruta dotyczący sytuacji w MZK Oświęcim Sp. z o. o.

Szanowny Panie Prezydencie

My, Radni Klubu Prawo i Sprawiedliwość Rady Miasta Oświęcim z niepokojem
przyjmujemy doniesienia na temat sytuacji w MZK Oświęcim Sp. z o. o. Obecna sytuacja może spowodować zakłócenia dla prawidłowego funkcjonowania transportu publicznego, który jest podstawą komunikacji dla wielu Mieszkańców Oświęcimia bez względu na wiek: w dotarciu do placówek edukacyjnych, ośrodków zdrowia, czy też do miejsca pracy.

W związku z zaistniałą sytuacją negatywnie oceniamy sposób i termin poinformowania Mieszkańców Miasta Oświęcim o nagłych zmianach w siatce połączeń. Zasadniczym pytaniem jest: od kiedy o zawieszeniu kursów autobusów wiedziały organy Spółki MZK Oświęcim Sp. z o. o oraz kiedy został o zaistniałej sytuacji powiadomiony Prezydent Miasta?

Równocześnie pozwalamy sobie przypomnieć, że już od dłuższego czasu w opinii publicznej funkcjonują niepokojące sygnały na temat sytuacji społeczno-finansowej w Spółce. Na interpelacje radnych Prawa i Sprawiedliwości w Radzie Miasta Oświęcim zgłaszanych na sesji w poprzedniej kadencji, a dotyczącej trudnej sytuacji kadrowej w MZK Oświęcim Sp. z o. o., otrzymywaliśmy zdawkowe odpowiedzi, nie zawierające merytorycznego wyjaśnienia.

Dodatkowo, warto zwrócić uwagę, iż liczne grono Mieszkańców wielokrotnie podnosiło kwestię pełnienia przez Prezes MZK Oświęcim Panią
Bożenę Fraś kilku funkcji w różnych spółkach. Taka sytuacja może skutkować utrudnieniami w sprawnym funkcjonowaniu MZK Oświęcim, a co za tym idzie, może negatywnie się odbić dla Miasta i Jego Mieszkańców.

Zła sytuacja w MZK Oświęcim Sp. z o.o. jest w pełni uzasadnionym potwierdzeniem wcześniejszych obaw Mieszkańców, a Pan Prezydent nie tylko ich nie uwzględnia, lecz także nie bierze pod uwagę w swoich decyzjach.
W związku z powyższym, oczekujemy przedstawienia opinii publicznej przez Prezydenta Janusza Chwieruta oraz Panią Prezes Bożenę Fraś pełnej informacji na temat sytuacji społeczno-finansowej w MZK Oświęcim Sp. z o.o..

Równocześnie Radni Klubu Prawo i Sprawiedliwość, działając na podstawie Statutu Miasta Oświęcim, zastrzegają sobie prawo złożenia wniosku o zwołanie nadzwyczajnej sesji Rady Miasta w przypadku dalszego pogorszenia sytuacji w MZK Oświęcim.

W imieniu Klubu Radnych Prawo i Sprawiedliwość:
Krzysztof Kuczek

Kolejny tekst o MZK

List otwarty Jakub Przewoźnik przesłał o godzinie 16.39. Natomiast dokładnie 40 minut później na portalu Głos24.pl pojawił się kolejny tekst dotyczący oświęcimskiej spółki komunikacyjnej.