List otwarty Marka Sowy do marszałka województwa małopolskiego

Materiał sponsorowany  |   Fakty  |   22 maja 2019 15:12

Marek Sowa, poseł Platformy Obywatelskiej – Koalicji Obywatelskiej wystosował list otwarty do Witolda Kozłowskiego, marszałka Małopolski.

List dotyczy dyskryminowania Małopolski Zachodniej w podziale funduszy europejskich. Publikujemy go w oryginale.

Szanowny Panie Marszałku,
z wielkim niepokojem obserwuję decyzje Zarządu Województwa Małopolskiego dotyczące podziału środków unijnych, które pomijają Małopolskę Zachodnią. Przykładem tego jest rozstrzygnięcie konkursu 11.4 Rewitalizacja terenów poprzemysłowych, gdzie pomimo wysokich ocen ekspertów, decyzją zdominowanego przez PiS zarządu województwa żaden z projektów z Małopolski Zachodniej nie otrzymał dofinansowania. Najbardziej bulwersuje fakt decyzji Zarządu w kontekście odrzucenia projektu Parku Pokoju w ramach Oświęcimskiej Przestrzeni Spotkań.

Nie chciałbym sugerować, że Pan Marszałek nie ma pojęcia o znaczeniu miasta Oświęcimia w historii naszego kraju i całej Europy! Dodam, że Oświęcim to czwarte co do wielkości miasto naszego województwa! To miejsce o światowym znaczeniu, do którego przyjeżdżają miliony turystów i pielgrzymów rocznie. To od wielu lat także ważny w skali kraju ośrodek edukacyjny, przemysłowy i sportowy. Marginalizowanie jego roli bulwersuje wszystkich mieszkańców Ziemi Oświęcimskiej i to bez względu na polityczne sympatie i przekonania.

Prawie cztery lata rządów PiS przyzwyczaiły nas wprawdzie do rozstrzygnięć subiektywnych, decyzji bazujących na osobistych sympatiach i antypatiach. Niemniej jednak, nigdy nie myślałem, że słowa „[…] chyba nie przypuszczasz, że nowy marszałek z PiS da na tak absurdalng inwestycję kasę” skierowane do mnie 24 października 2018 r. przez ówczesnego Starostę Powiatu Oświęcimskiego, byłego kandydata PiS na Prezydenta Oświęcimia, a obecnie Wicewojewodę Małopolskiego Zbigniewa Starca znajdą odzwierciedlenie w decyzji zarządu województwa.

Nie ma mojej zgody na polityczne szufladkowanie małopolskich gmin i powiatów! Jako były marszałek a dziś poseł nie pozwolę na dyskryminację samorządów tylko dlatego, że ich władze wywodzą się z innego politycznego środowiska niż Prawo i Sprawiedliwość!

Panie Marszałku,
oczekuję, że kierowany przez Pana Zarząd Województwa Małopolskiego dokona rewizji tej niesprawiedliwej i szkodliwej dla mieszkańców Ziemi Oświęcimskiej decyzji i przyzna dofinansowanie na rzecz wnioskowanego projektu.

Mam także nadzieję, że podobna sytuacja nigdy w przyszłości nie będzie miała miejsca, bo cała Małopolska zasługuje na zrównoważony rozwój, a wszystkie dobre projekty na wsparcie.
Marek Sowa, poseł RP

Ankiety

Gdzie spędzisz "Andrzejki"?

Zobacz wyniki

Ładowanie ... Ładowanie ...
. . . . . . . . . . . . . . . .