Karp – ryba wspaniała i smakowita – FILM, FOTO

Paweł Wodniak  |   Fakty,Kulinaria  |   20 grudnia 2018 19:17
Udostępnij

Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez karpia. Franciszek Sałaciak o karpiu, którego nazywa rybą wspaniałą i smakowitą, wie prawie wszystko.

Dlaczego właśnie karp trafia na świąteczne stoły i czy to ryba tylko na Boże Narodzenie? Jakie szczególne cechy ma karp zatorski? Kiedy trafił na stół królewski na Wawelu?

Specjalnie dla czytelników Faktów Oświęcim na te pytania odpowiada Franciszek Sałaciak, prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia i właściciel firmy Skarby Doliny Karpia, zajmującej się przetworami z karpi.

 

 

Najnowsze realizacje wideo

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .