polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Ketogenic low carbs diet - food selection on white wooden background. Balanced healthy organic ingredients of high content of fats. Nutrition for the heart and blood vessels. Meat, fish and vegetables.
W takim razie, co jeść, by ograniczyć ryzyko powstania i rozwoju raka jelita grubego? Przede wszystkim dużo owoców i warzyw – zwłaszcza bogatych w błonnik, a przetworzone mięso lepiej zastąpić np. rybami. Ważna jest również kwestia eliminacji produktów, które nie służą organizmowi.
Produkty roślinne w diecie antyrakowej
Jednym z zaleceń diety antynowotworowej w przypadku raka jelita grubego jest wprowadzenie do swojego jadłospisu produktów bogatych w błonnik. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ błonnik zwiększa masę stolca i wiąże potencjalne kancerogeny, co pozwala na wydalenie ich z organizmu. Dodatkowo obniża pH treści jelitowej i bardzo dobrze wpływa na mikroflorę organizmu. Ponadto błonnik zapobiega transformowaniu się komórek nabłonka jelita w komórki nowotworowe. A najlepiej postawić na naturalne źródła błonnika, którymi są m.in.:
Ryby w diecie profilaktycznej
W diecie profilaktycznej warto zastąpić przetworzone mięso rybami. Nie musi to oznaczać całkowitej rezygnacji z mięsa, lecz dobrym pomysłem jest zminimalizowanie smażonych, grillowanych i tłustych potraw na rzecz ryb. Ryby zawierają w sobie m.in. kwasy Omega 3, które działają antyoksydacyjnie, a do tego są naturalnym źródłem wapnia (głównie ryby spożywane wraz z ośćmi, czyli sardynki, szprotki itd.).
Wapń jest o tyle ważny w diecie profilaktycznej, że hamuje wzrost zmienionych komórek jelita grubego, co opóźnia lub wręcz niweluje procesy rakowe. Warto jednak pamiętać, że wapń niejako współpracuje z witaminą D, więc ją również należy dostarczać do organizmu – zwłaszcza w naszym klimacie. Witamina D powstaje za sprawą syntezy skórnej, jednak osoby żyjące w naszej szerokości geograficznej często cierpią na niedobór tej witaminy, dlatego należy ją suplementować lub spożywać pokarmy, które ją zawierają – w tym również ryby. Dodatkowo ryby są naturalnym źródłem selenu, który wzmacnia odporność komórkową i blokuje syntezę DNA.
Produkty kancerogenne, czyli, z czego warto zrezygnować w codziennej diecie
Dobra dieta profilaktyczna polega nie tylko na spożywaniu właściwych produktów, ale również na ograniczeniu tych, które nie służą organizmowi. Wyżej wspomnieliśmy o rezygnacji z mocno przetworzonego mięsa i z tłustych oraz smażonych potraw i zastępowaniu ich rybami. Dodatkowo warto ograniczyć cukry proste w codziennej diecie, czyli m.in.:
Warto sprawdzać składy produktów przed ich zakupem i ograniczać te, w którym cukier znajduje się na jednym z pierwszych miejsc.
Używki
Używki – zwłaszcza alkohol i papierosy – są wrogiem zdrowego trybu życia, dlatego należy je odstawić w diecie profilaktycznej. W przypadku papierosów warto to zrobić bezwzględnie, ponieważ przyczyniają się one do rozwoju także wielu innych chorób, także nowotworów (np. rak płuc). Z kolei kwestia spożywania alkoholu nie jest tak jednoznaczna, jednak warto go ograniczyć, a zamiast piwa wybierać np. czerwone wino (max. 1-2 lampki).
Dieta i ruch
Ostatnią kwestią jest aktywność fizyczna, gdyż mówi się, że jelita lubią ruch. Wbrew pozorom nie muszą to być wymagające ćwiczenia, ponieważ wystarczy krótki spacer. Najważniejsze, aby zadbać o regularny ruch, który wspomoże procesy trawienne i dotleni organizm.
W ramach programu „Krok w stronę zdrowia. Program badań przesiewowych raka jelita grubego” można wykonać bezpłatne badania kolonoskopowe w znieczuleniu. Program realizowany jest przy wsparciu środków finansowych z Unii Europejskiej, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 -2020, dotacji celowej z budżetu krajowego oraz wkładu własnego ZZOZ w Wadowicach.
Więcej informacji na temat kwalifikacji do programu, a także treści edukacyjnych na stronie www.kolonoskopiawadowice.pl
Źródła:
Dieta w profilaktyce raka jelita grubego – zalecenia żywieniowe (akademiadietetyki.pl)
https://www.nfz-rzeszow.pl/files/sr_z_prof/24_03_2021_ulotka.pdf