polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Występom zespołów śpiewaczych towarzyszył konkurs na najlepszą potrawę. Podczas gdy dorośli próbowali regionalnych przysmaków, dzieci figlowały na dmuchańcach.
Bezkonkurencyjna okazała się zupa biełucha od Koła Gospodyń Wiejskich w Broszkowicach.
Drugie miejsce zajęła pieczeń, czyli zimna płyta w różnych odsłonach – ze śliwką, jajkiem na twardo lub piersią z kurczaka od pań z Grojca.
Trzecim miejscem nagrodzono bitki z kopytkami i buraczkami od KGW z Brzezinki. Jury wyróżniło również wodzionkę od KGW w Rajsku, zupę królewską od koła w dworach i kwaśnicę przygotowaną przez panie ze Starych Stawów.
Wyniki konkursu na najlepszą potrawę regionalną ogłosiła Danuta Kożusznik ze Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych.
„To, co gotują przygotowują koła gospodyń ma w sobie coś niepowtarzalnego, czego nie kupimy w żadnej restauracji, w żadnym sklepie. To jest ta potrawa, której nigdzie nie można dostać. To właśnie wasze serce, bezinteresowność, miłość do gotowania sprawiają, że wasze potrawy są niepowtarzalne i wspaniałe” – powiedziała miesięcznikowi Oświęcimska Gmina Danuta Kożusznik.