Znamy najlepsze potrawy kulinarne z obszaru LGD Dolina Soły – FOTO

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   6 lipca 2019 12:00

Zupa Biełucha okazała się najlepszym produktem lokalnym. Potrawę wykonał kucharz z Old Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach.

Danie zostało nagrodzone w ramach konkursu Kulinarne Powroty- Smaki Czterech Regionów, który został przeprowadzony w ramach krajowego projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup- Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, którego uczestnikiem jest LGD Dolina Soły.

„Komisja Konkursowa w składzie Anna Fajfer, Alicja Skrudlich-Pilch, Joanna Esveld oraz Paweł Waligóra – po ocenie przygotowanych potraw pod względem związku potrawy z obszarem LGD Dolina Soły, atrakcyjności tradycyjnej potrawy regionalnej, smaku i estetyki wyłoniła zwycięzcę konkursu” – informują organizatorzy konkursu.
Przygotowane potrawy wywarły duże wrażenie kulinarne, a obrady komisji konkursowej przebiegały w burzliwej atmosferze. Komisja stanęła przed wielkim dylematem, niemniej jednak decyzją komisji przyznano:1 miejsce – Old Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach – Zupa biełucha
2 miejsce – Hotel Relax w Kętach – Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
3 miejsce – Restauracja Strefa w Wieprzu – Kotlet po wieprzowsku z boczkiem i pieczarkami z patelni z ziemniaczanym puree i buraczkami z chrzanem na ciepło.