Zakwas buraczany i jego właściwości

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   5 grudnia 2020 12:51

Kwaśny, orzeźwiający i pełen składników odżywczych. Taki jest sok z kiszonych buraków, który przechodzi kolejny raz okres świetności. Jak go przygotować i dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie?

Buraki są genialnym antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Dlatego należy pić sok z buraków oraz zakwas, który ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew, ponieważ zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości.

Nasze babcie i prababcie znały zalety soku z kiszonych buraków

Przygotowywały go kilka razy w roku, a następnie przechowywały w spiżarniach. Sok stosowano profilaktycznie. Podawano go także chorym w infekcjach. Leczył między innymi zapalenie gardła.

Tak jak pisałam we wstępie, zakwas to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu. Wydobywa z buraków to co najlepsze: wytrawny smak, ciemnoczerwony kolor i niesamowity aromat.

Możesz go również spożywać w inny sposób, w zależności od Twoich preferencji smakowych.

 


– na surowo:

  • profilaktycznie pół szklanki zakwasu, codziennie na czczo
  • przy chorobie: 0,5-1 szklanki zakwasu, rano i wieczorem
  • jako dodatek do koktajlu
  • zamiast octu czy soku z cytryny do sosu sałatkowego

– lekko podgrzany z dodatkowymi przyprawami 

Postaram się spisać Wam dokładny przepis, chociaż teraz już, robię go „na oko” 🙂

Dlaczego warto zrobić zakwas buraczany?

Buraki same w sobie są bardzo zdrowe, ale proces fermentacji daje im dodatkowego kopa. Powodów, dla których warto spożywać zakwas jest sporo. Ja przygotowałam listę tych najważniejszych:

– zawiera wszystkie cenne składniki zawarte w burakach:
  • witaminy – m.in. A, C, z grupy B
  • składniki mineralne – m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk
  • inne, m.in. betaina, antocyjany, fitosterole, błonnik

– zwiększa dostępność witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9)

– spowalnia utratę witaminy C z buraków – mimo długiego przechowywania jej poziom w kiszonkach jest nadal wysoki

– jest naturalnym probiotykiem – zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego

– w wyniku fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w warzywach przez co stają się one mniej kaloryczne i łatwiej przyswajane przez organizm

– wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn – kwas mlekowy i błonnik zawarty w buraku pobudzają pracę jelit

– ma silne właściwości zasadotwórcze (alkalizujące, odkwaszające)

 

 

Co potrzeba?

Na dwa litrowe słoiki:

1 kg buraków
5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
1 płaska łyżka soli kamiennej

Jak przygotować?

Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na grube plastry (chyba, ze masz buraki z dobrego źródła to wystarczy je dokładnie wyszorować), aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię. Buraki ułożyć ciasno w naczyniu – może być kamienny garnek lub słoik. Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem. Ja użyłam słoików litrowych. Naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem, aby na pewno było czyste.

 

 

Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki. Wodę wymieszać z solą, ostudzić – taką zalewą zalać buraki. Buraki muszą być przykryte wodą.

Naczynie przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. na górną szafkę w kuchni. Im będzie cieplej, tym czas kiszenia jest krótszy.

Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.

 

 

Przechowywanie

Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można przechowywać go przez kilka tygodni.

Smacznego
Zakwas zalecany jest szczególnie w celu:

– leczenia anemii – oczyszcza i wzmacnia krew

– wzmocnienia organizmu przy przeziębieniu, osłabieniu

– poprawy odporności na zachorowania (przydatne w sezonie jesienno-zimowym)

– odbudowy mikroflory w jelitach po leczeniu antybiotykami

– wspomagająco w leczeniu nowotworów, chemioterapii

– obniżenia poziomu cholesterolu

– uregulowania ciśnienia krwi, pracy nerek, wątroby, przemiany materii

– poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci

– wzmocnienia ogólnej wytrzymałości i sprawności fizycznej

Na zdrowie

 

Zapraszam an aukcję charytatywną, do zdobycia mój zakwas:

 

 

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Ankiety

Zaszczepisz się przeciwko COVID-19?

Zobacz wyniki

Ładowanie ... Ładowanie ...
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . . .