polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Przegląd najważniejszych wydarzeń – FILM
Buraki są genialnym antyoksydantem i mają świetne działanie w profilaktyce nowotworów. Dlatego należy pić sok z buraków oraz zakwas, który ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew, ponieważ zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości.
Przygotowywały go kilka razy w roku, a następnie przechowywały w spiżarniach. Sok stosowano profilaktycznie. Podawano go także chorym w infekcjach. Leczył między innymi zapalenie gardła.
Tak jak pisałam we wstępie, zakwas to sekretny składnik domowego czerwonego barszczu. Wydobywa z buraków to co najlepsze: wytrawny smak, ciemnoczerwony kolor i niesamowity aromat.
Możesz go również spożywać w inny sposób, w zależności od Twoich preferencji smakowych.
– na surowo:
– lekko podgrzany z dodatkowymi przyprawami
Postaram się spisać Wam dokładny przepis, chociaż teraz już, robię go „na oko” 🙂
Buraki same w sobie są bardzo zdrowe, ale proces fermentacji daje im dodatkowego kopa. Powodów, dla których warto spożywać zakwas jest sporo. Ja przygotowałam listę tych najważniejszych:
– zwiększa dostępność witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego (witamina B9)
– spowalnia utratę witaminy C z buraków – mimo długiego przechowywania jej poziom w kiszonkach jest nadal wysoki
– jest naturalnym probiotykiem – zawiera pożyteczne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego
– w wyniku fermentacji zmniejsza się zawartość cukru w warzywach przez co stają się one mniej kaloryczne i łatwiej przyswajane przez organizm
– wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn – kwas mlekowy i błonnik zawarty w buraku pobudzają pracę jelit
– ma silne właściwości zasadotwórcze (alkalizujące, odkwaszające)
Na dwa litrowe słoiki:
1 kg buraków 5 ząbków czosnku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej 1 płaska łyżka soli kamiennej
Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na grube plastry (chyba, ze masz buraki z dobrego źródła to wystarczy je dokładnie wyszorować), aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię. Buraki ułożyć ciasno w naczyniu – może być kamienny garnek lub słoik. Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem. Ja użyłam słoików litrowych. Naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem, aby na pewno było czyste.
Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki. Wodę wymieszać z solą, ostudzić – taką zalewą zalać buraki. Buraki muszą być przykryte wodą.
Naczynie przykryć gazą lub ręcznikiem papierowym przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. na górną szafkę w kuchni. Im będzie cieplej, tym czas kiszenia jest krótszy.
Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.
Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można przechowywać go przez kilka tygodni.
– leczenia anemii – oczyszcza i wzmacnia krew
– wzmocnienia organizmu przy przeziębieniu, osłabieniu
– poprawy odporności na zachorowania (przydatne w sezonie jesienno-zimowym)
– odbudowy mikroflory w jelitach po leczeniu antybiotykami
– obniżenia poziomu cholesterolu
– uregulowania ciśnienia krwi, pracy nerek, wątroby, przemiany materii
– poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci
– wzmocnienia ogólnej wytrzymałości i sprawności fizycznej
Zapraszam an aukcję charytatywną, do zdobycia mój zakwas: