polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Maria Kwarciak dzieli się czterema wersjami tego eliksiru. Przepisy Marii:
Pin Up Mary Mojito to autorska i zarazem ulubiona wersja autorki
Co potrzeba? (na 1 szklankę)
6 listków mięty 2 łyżki brązowego cukru 3 plastry limonki pokrojone w ćwiartki 40 ml Wódki Wyborowej Lime & Mint Cool pokruszony lód spite lub 7 up
Jak przygotować?
Na dno szklanki sypiemy cukier. Następnie połowę limonek i połowę mięty wrzucamy do szklanki i lekko ugniatamy łyżką aby limonka i mięta puściła sok wprost na cukier. Dorzucamy resztę mięty i limonek. Zasypujemy lodem i wlewamy wódkę. Uzupełniamy Sprite-m lub 7up-em.
6 listków mięty 2 łyżki brązowego cukru 3 plastry limonki pokrojone w ćwiartki 40 ml Białego Rumu pokruszony lód gazowana woda mineralna
Na dno szklanki sypiemy cukier Następnie połowę limonek i połowę mięty wrzucamy do szklanki i lekko ugniatamy łyżką aby limonka i mięta puściła sok wprost na cukier. Dorzucamy resztę mięty i limonek. Zasypujemy lodem i wlewamy Biały Rum. Uzupełniamy gazowanym napojem.
Maria nazwała tę wersję „Anielską” ponieważ nie zawiera alkoholu, dlatego nadaje się do zabrania ze sobą gdziekolwiek się zechce – ale powinno zostać chłodne bo wtedy smakuje najlepiej.
6 listków mięty 2 łyżki brązowego cukru 3 plastry limonki pokrojone w ćwiartki sok z całej limonki spite lub 7up
Na dno szklanki sypiemy cukier. Następnie połowę limonek i połowę mięty wrzucamy do szklanki i lekko ugniatamy łyżką aby limonka i mięta puściła sok wprost na cukier. Dorzucamy resztę mięty i limonek (aby świeżo wyglądało). Zasypujemy lodem, następnie wlewamy sok z limonki i uzupełniamy gazowanym napojem.
Wersja, którą Maria przygotowuje na co dzień. Gwarantuje orzeźwienie w oka mgnieniu.
Bez trudu można zauważyć że KFC posiłkuje się syropami aby zrobić doskonałe bezalkoholowe mojito. Mary 0dszukałam te syropy.
6 listków mięty 2 łyżki brązowego cukru 3 plastry limonki pokrojone w ćwiartki pokruszony lód spite lub 7up syrop Monin „Mięta Mojito” syrop Monin „Rantcho Lemon”
Na dno szklanki sypiemy cukier, dorzucamy miętę i limonki. Zasypujemy lodem i wlewamy Syropy – po 2 łyżki każdego. Uzupełniamy gazowanym napojem.
Nie ma to jak mojito z miętą z domowego ogródka, cisowianką perlage, cukrem trzcinowym, limonką i kruszonym lodem. Nawet nie musi być z rumem w wersji light 🙂
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.
Więcej informacji w regulaminie komentarzy.