KULINARIA. Nadziewana cukinia

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   30 września 2013 22:00
Udostępnij

Przepis na faszerowaną cukinię poleca nasza czytelniczka Asia Bochaczyk. To typowe jesienne danie jest nie tylko dla wielbicieli cukinii. Faszerowana cukinia najlepsza jest na ciepło, a jej przygotowanie jest bardzo proste.

Co potrzeba?

1 duża cukinia, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 2 świeże  pomidory, 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie lub oliwie, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju
10 dag sera żółtego sera, sól, pieprz, papryka słodka w proszku oraz chili lub sos Tabasco.

Ja przygotować?

Cukinię obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, wydrążyć pestki ze środka. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone. Świeże pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa.

Pomidory suszone odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Na samym końcu do mięsa dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką w proszku i papryką chili, jeśli ktoś lubi na ostro. Paprykę chili można zastąpić też paroma kroplami sosu Tabasco. Jeżeli farsz jest suchy można dodać zalewy, która została z suszonych pomidorów.

Dusić tak długo, aż świeże pomidory rozgotują się. Gdy farsz będzie gotowy wypełnić nim wgłębienie w cukinii, które powstało po wydrążeniu pestek. Cukinię nadzianą farszem ułożyć na brytfance, posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku tak długo, aż cukinia będzie al dente.

Dobra rada

Cukinia nie może się rozgotować. Piec w temperaturze ok 180 st. C.

Smacznego.

Najnowsze realizacje wideo

Komentarze
  • 1 października 2013 08:31

    bobo

    myslę, że kucharce coś sie pomyliło, nie chodzi tu o cukinie tylko bakłażana, co widać wyraźnie na zdjęciu. Cukinia jest podłużna i zielona, bakłażan może być duży i pękaty o kolorze mocno bordowym. Ponadto pół kilo mięsa do jednej małej cukini toz to jakiś szał. Brawo dla autora przepisu!

  • 1 października 2013 12:11

    hahah

    Przecież to cukinia, slepy jesteś? A co do miesa… Moze to duża cukinia:)

  • 1 października 2013 12:51

    maja

    Wygląda fajnie, ale ja bym zrobiła bez suszonych pomidorów

  • 7 października 2013 20:24

    juchusek

    ja wolę wersję leczo- ludząco podobna, ale zamiast mielonego daje się kiełbasę lub parówkę a zamiast suszonych zwykłe świże pomidory


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.