polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Przegląd najważniejszych wydarzeń – FILM
Kolejny już kurs kulinarny prowadziła Jadwiga Sopicka, instruktorka żywienia. W ciągu czterech godzin uczestniczki spotkania przygotowały 20 potraw. Każda pani otrzymała komplet przepisów oraz wiele dobrych rad.
„W czasie degustacji pani Jadzia przypominała o zasadach przygotowania potraw, z których wiele powstaje z myślą o wegetarianach” – mówi jedna z pań.
– 6 małych bułek – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – pół litra mleka – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – sól – kminek – 1 duża cebula – masło do polania.
Bułki pokruszyć na małe kawałki, zalać gorącym mlekiem i odstawić na 2 godziny. Dodać tyle maki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, żółtko, proszek do pieczenia, sól, trochę kminku, zeszkloną cebulę oraz ubite białko. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, formować kulki, obtaczać w mące i wrzucać na osoloną gotująca się wodę. Podawać polane masłem lub sosem.