Kuchnia mojej babci, czyli kluski babci Mani – FOTO

Redakcja eFO  |   Kulinaria  |   23 października 2019 11:08
Udostępnij

W kuchni Wielkiego Domu Kultury w Głębowicach 18 pań z Koła Gospodyń Wiejskich kroiło, gotowało, smażyło, piekło, mieszało i dekorowało.

Kolejny już kurs kulinarny prowadziła Jadwiga Sopicka, instruktorka żywienia. W ciągu czterech godzin uczestniczki spotkania przygotowały 20 potraw. Każda pani otrzymała komplet przepisów oraz wiele dobrych rad.

„W czasie degustacji pani Jadzia przypominała o zasadach przygotowania potraw, z których wiele powstaje z myślą o wegetarianach” – mówi jedna z pań.

Przepis na kluski babci Mani
Co potrzeba?

– 6 małych bułek
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół litra mleka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól
– kminek
– 1 duża cebula
– masło do polania.

Jak przygotować?

Bułki pokruszyć na małe kawałki, zalać gorącym mlekiem i odstawić na 2 godziny. Dodać tyle maki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, żółtko, proszek do pieczenia, sól, trochę kminku, zeszkloną cebulę oraz ubite białko. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, formować kulki, obtaczać w mące i wrzucać na osoloną gotująca się wodę. Podawać polane masłem lub sosem.

Smacznego