Kawa jak z najlepszej kawiarni. Zobacz, jak przygotować ją w domu

0 Materiał sponsorowany  |   Kulinaria  |   26 kwietnia 2019

Jesteś prawdziwym miłośnikiem kawy i marzysz o tym, by we własnym domu przygotowywać napój godny najlepszych kawiarni? Wbrew pozorom nie jest to nieosiągalne.

Wystarczy dobrej jakości ekspres do kawy, świetne jakościowo ziarno oraz… solidna porcja wiedzy. Okazuje się bowiem, że podczas przygotowywania kawy nawet osoby pijące ją na co dzień popełniają wiele błędów. Sprawdź, na co warto zwrócić szczególną uwagę, by cieszyć się optymalnym smakiem oraz aromatem.

Zacznij od wyboru odpowiedniego ekspresu

Na rynku znajdziesz niezwykle szeroki wybór ekspresów do kawy. Do najtańszych należą ekspresy przelewowe. Wiele osób bardzo sobie ceni przygotowany w ten sposób napar, jeśli jednak zależy Ci na efekcie podobnym do tego z kawiarni, możesz być rozczarowany. Nie da się ukryć, że w takiej sytuacji znacznie lepiej sprawdzi się ekspres ciśnieniowy.

Do wyboru masz ekspres ciśnieniowy na kapsułki, ręczny oraz automatyczny. Ta ostatnia opcja, chociaż najdroższa – daje zdecydowanie największe spektrum możliwości i jest inwestycją na lata. Najlepszy efekt osiągniesz, sięgając po automatyczny ekspres do kawy z młynkiem, dzięki niemu Twoja kawa powstanie ze świeżo zmielonych ziaren i wyróżniać się będzie optymalnymi parametrami. Ekspres automatyczny pomaga też w dobraniu odpowiednich ustawień, więc nawet nie mając dużej wiedzy na temat parzenia kawy, uzyskasz satysfakcjonujący efekt.

Jak wybrać dobrej jakości kawę?

Jeżeli zależy Ci o uzyskaniu optymalnego efektu, kupuj kawę ziarnistą — napar ze świeżo mielonych ziaren zawsze będzie najlepszy. Wybierając kawę, kieruj się przede wszystkim swoim gustem; jednym bardziej smakuje arabica, innym robusta, chociaż to ta pierwsza uznawana jest za bardziej szlachetną. Na pewno warto zainwestować w kawę pochodzącą z organicznej plantacji, aby mieć pewność, że hodowana była na odpowiednim, naturalnym gruncie i we właściwy, tradycyjny sposób, zgodny z zasadami fair trade. W przypadku ekspresów ręcznych oraz automatycznych z reguły najlepiej sprawdzają się ciemno palone ziarna.

Doskonałym pomysłem będzie udanie się do palarni kawy, w której ziarna zostaną wypalone specjalnie na Twoje zamówienie. W takich miejscach możesz liczyć na otrzymanie kawy najwyższej jakości, pochodzących ze sprawdzonego źródła, a do tego świeżo wypalonej.

Wybierz dodatki, które urozmaicą smak kawy

Wielu kawoszy uważa, że prawdziwa kawa to tylko espresso czy americano. Z kolei inne osoby nie wyobrażają sobie jej picia bez różnego rodzaju dodatków – najczęściej jest to po prostu mleko, coraz częściej sojowe bądź migdałowe.

Wybierając mleko do kawy, pamiętaj o tym, by miało odpowiednią zawartość tłuszczu. W przypadku kawy na ciepło powinno być to około 3%, natomiast przy kawie mrożonej jedynie 0,5%. Uwaga! Do spienienia mleka konieczne jest jego podgrzanie do ok. 60 stopni Celsjusza. Robiąc pyszną kawę z mlekiem, najlepiej użyj mieszanki arabiki oraz robusty, co pozwoli na uzyskanie optymalnego smaku i aromatu.

Jeżeli jesteś zwolennikiem kawowych deserów lub po prostu kawy w mocno słodkiej odsłonie, koniecznie zaopatrz się w wysokiej jakości syropy smakowe. Ciekawym i modnym dodatkiem będą również owoce liofilizowane, cynamon, kardamon bądź inne ulubione przyprawy.

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Polecamy na FB
Facebook Pagelike Widget


Archiwa