Jakie zalety ma bio żywność?

0 Materiał sponsorowany  |   Kulinaria  |   5 czerwca 2019 06:12

Bio żywność jest zdecydowanie bardziej wartościowa w porównaniu do konwencjonalnej. Potwierdzają to liczne badanie naukowe.

Przykładem mogą być warzywa oraz owoce ekologiczne, które posiadają w składzie znacznie mniej rakotwórczych metali ciężkich, a także pestycydów, a więcej witamin. Z kolei mięso ekologiczne posiada więcej białka i mniej tłuszczu. Nie wszyscy mają świadomość dlaczego warto kupować żywność ekologiczną.

Ekologiczne warzywa i owoce

Z badań opublikowanych przez brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Newcastle wynika jednoznacznie, że owoce i warzywa ekologiczne są zdecydowanie bardziej zdrowe w porównaniu do konwencjonalnych. Nie wszyscy mają świadomość, że posiadają w swoim składzie połowę mniej kadmu (rakotwórczy metal ciężki), a także cztery razy mniej pestycydów.

Bio produkty odznaczają się także znacznie niższym stężeniem azotanu (o 30 proc.), azotu (o 10 proc.) i azotynu (o 87 proc.) w porównaniu do konwencjonalnych odpowiedników. Dodatkowo owoce i warzywa ekologiczne mają od 18 do 69 procent więcej antyoksydantów.

Z kolei z innych badań dowiedziono, że ziemniaki konwencjonalne mają mniejszą zawartość witaminy C niż ekologiczne. Badania zostały także zrobione na jabłkach, udowodniły, że ekologiczna kopia posiada w swoim składzie 32 proc.więcej fosforu, 9 proc. więcej błonnika oraz 19 proc. więcej antyoksydantów w porównaniu do konwencjonalnego odpowiednika.

Ekologiczne ryby

Rekomendowane jest unikanie mięsożernych gatunków ryb hodowlanych takich jak dorsz, halibut, pstrąg czy łoś, gdyż występuje bardzo duże prawdopodobieństwo, że hodowcy karmią je paszą z ryb dziko żyjących. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zdecydowanie się na dzikiego pstrąga albo łososia. Nie wszyscy bowiem mają świadomość, że dziki łoś ma aż 60% mniej tłuszczu w porównaniu do hodowlanego.

Ekologiczne mleko

Należy przede wszystkim zdawać sobie sprawę, że mleko, które pochodzi od krów z pastwisk ma nawet 180 proc. więcej beta-karotenu, a także 100 proc. więcej kwasów omega-3 w porównaniu do krów, które są zamknięte w oborach. Ponadto znacznie wyższa wartość odżywcza mleka pochodzącego od krów, które pasą się na łąkach jest wynikiem, iż krowom nie są podawane genetycznie modyfikowane hormony pobudzające produkcję mleka.

Jajka ekologiczne

Warto mieć świadomość, że kury, które mają dostęp do wolnego wybiegu mają nawet dwa razy więcej witaminy E, trzy razy więcej beta-karotenu, a także 30 proc. więcej kwasów omega-3 w porównaniu do kur hodowanych w klatkach.

Mięso ekologiczne

Mięso, które pochodzi od zwierząt z ferm przemysłowych ma zdecydowanie mniej składników odżywczych w porównaniu do mięsa pochodzącego od zwierząt, które są hodowane w znacznie lepszych warunkach. Zwierzęta takie mają dostęp nie tylko do przestrzeni, ale również świeżego powietrza. bardzo istotne znaczenie ma również sposób żywienia zwierząt.

Świnie, krowy oraz kury z hodowli przemysłowej karmi się soją oraz zbożem, przez co mięso ma zdecydowanie więcej tłuszczu, a także mniej pożądanych składników odżywczych.

 

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Polecamy na FB
Facebook Pagelike Widget


Archiwa