Idealny ryż do sushi – jaki powinien być?

0 Materiał sponsorowany  |   Kulinaria  |   11 stycznia 2019

Dla Polaków temat rybno-warzywnych roladek zwanych z japońskiego sushi okazuje się być nadal tematem dość świeżym.

Mimo, że azjatycki rarytas jest dziś wyjątkowo popularną przekąską, a restauracji ją serwujących jest w naszym kraju mnóstwo, charakterystyczne ryżowe krążki nie uchodzą za powszechnie znane danie, którego miałby okazję spróbować przeciętny Kowalski. Najwyższy czas to zmienić, a pokazać Polsce, jak wybornie smakuje sushi można niekoniecznie w luksusowej i drogiej knajpie, zaś w domowym zaciszu, gdzie przyrządzić specyficzne mini-zawiniątka można na własną rękę, zaopatrując się w ulubione artykuły żywnościowe i oryginalny ryż do sushi sprowadzony wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Starszy niż się wydaje

Wydawać by się mogło, że skoro wciąż spore grono przeciętnych Kowalskich nie zakosztowało sushi, potrawa ta jest dość młoda w swej historii, a jednak, w gruncie rzeczy jest wręcz odwrotnie. Znawcy kulinariów wskazują, że estetyczne roladki w wersji minimalistycznej jedzono już prawie dwa i pół tysiąca lat temu. Wówczas podstawą codziennego jadłospisu ludzkości okazywały się świeżo łowione i od razu patroszone, i oczyszczane ryby, które łączono z ryżem.

Dzięki takiej mieszance możliwe stawało się zwiększenie okresu przydatności mięsa rybiego do spożycia. Dlaczego? Wszystko za sprawą ziarenek ryżu, które poprzez naturalną fermentację zachowywały ryby soczystymi i nadającymi się do zjedzenia nawet przez ponad rok od momentu ich złowienia. Pierwsze wersje dawnego sushi określano mianem nare-zushi. Większość lubujących się w tej potrawie koncentrowała się jednak na fundowaniu swemu podniebieniu wyłącznie oryginalnego smaku ryb, zaś ryż przeważnie odrzucano. Dopiero parę stuleci później Japończycy zaczęli przekonywać się i do charakterystycznych ziarenek, tworząc pierwowzór współczesnych krążków, a więc danie zwane haya-zushi.

Obecnie odmian sushi jest mnóstwo, a wszystko dlatego, iż każdy region Kraju Kwitnącej Wiśni lubuje się w zupełnie odrębnych przysmakach. Warianty sushi są zróżnicowane zarówno ze względu na inne składniki, jak i szereg odmiennych rodzajów ryżu. W każdym przypadku, niezależnie od gatunku, czy producenta, ryż do sushi łączy jedna ważna, wspólna cecha jaką jest duża lepkość, znacznie większa niż kleistość typowa dla dobrze znanego nam w Polsce ryżu klasycznego.

Skąd zatem wziąć oryginalny ryż japoński? Najlepiej zamówić online w sklepach z żywnością azjatycką takich jak przykładowo Harmonia Smaków. Wówczas mamy pewność, że nie zmarnotrawimy czasu i produktów, a potrawa na sto procent nam się uda. Jeżeli wybierzemy słabej jakości ziarenka, jest ryzyko, że roladki nie będą zwarte, a tym samym rozlecą się już na etapie produkcji.

Sekret idealnego ryżu

Ryż do sushi jest wyjątkowy. Posiada w swym składzie ogromne ilości skrobi, przez co dobrze się z niego „lepi”. Wysokiej jakości gatunki cechują się krótkoziarnistością i mają owalne ziarenka. By mieć gwarancję, że krążki uda nam się zrobić perfekcyjnie, warto zastosować kilka czysto profilaktycznych zabiegów. Bezpośrednio przed przystąpieniem do zawijania roladek, przepłuczmy ryż, a następnie pozostawmy go w wodzie na mniej więcej trzydzieści minut. W ten sposób wchłonie skrobie na tyle, że ziarenka odpowiednio się zlepią.

Dopiero później kolejnym krokiem jest przystąpienie do gotowania. Ryż trzeba dokładnie odsączyć, wrzucić do garnka i zalać właściwą ilością wody, wedle instrukcji na opakowaniu. Optymalne proporcje to stosunek ryżu do wody wynoszący 4:5. Nie zaleca się dodawać do ryżu żadnych przypraw. Kiedy zawartość naczynia zacznie wrzeć, skręcamy kurek kuchenki, gotując produkt wyłącznie na wolnym ogniu. Nie ma określonego czasu wskazanego gotowania ryżu do sushi, a sygnałem, że jest on już idealnie ugotowany okazuje się zupełne odparowanie wody.

Przeważnie trwa to do dwudziestu minut. Na koniec marynata. By ją przyrządzić, łączymy ocet ryżowy w ilości 12 łyżek, a następnie dodajemy osiem łyżek cukru oraz trzy łyżeczki soli. Wszystkie ingredienty dynamicznie mieszamy i łączymy z ryżem. Czekamy aż mix składników ostygnie, przykrywając miseczkę lekko zwilżoną szmatką.

 

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



Archiwa