GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Zielone naleśniki

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   23 czerwca 2013 11:11
Udostępnij

Uwielbiasz naleśniki, ale skończyły Ci się pomysły na ich przyrządzanie? To znak, że ten przepis jest właśnie dla Ciebie.  Naleśniki z serem nie muszą być nudne, o ile zrobisz je na zielono! To idealny sposób na przemycenie do diety dzieci nielubianego przez nich szpinaku. A więc na co czekasz, smaż naleśniki polecane przez autorkę bloga Gotuj z kodeksem.

Co potrzeba?

2 jajka, 1 szkl. mąki, 1 szkl.mleka, 1 szkl.wody, 300g szpinaku (u mnie były to liście zerwane wprost z ogrodu, następnie lekko obgotowane i zblendowane.  Mrożonego szpinaku proponuję wrzucić zdecydowanie mniej, najlepiej stopniowo go dorzucać i obserwować kolor jaki uzyskuje ciasto). Na farsz:  300g sera białego, parę łyżek jogurtu naturalnego, bazylia, ewentualnie czosnek.

Jak przygotować?

1. Z mleka, jajka, wody i mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, na koniec dodaj szpinak. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka. I tu mała dygresja: ciasto naleśnikowe najlepiej ujawnia fenomen miary „na oko”. Kiedy wiele lat temu zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, często zadawałam mojej mamie pytanie : „Ale ile mam tego dodać?”, na co równie często otrzymywałam odpowiedź: „No nie wiem, tak na oko”. Wtedy nie rozumiałam fenomenu miary „na oko”. Dziś, kiedy gotowanie nie sprawia mi trudności, a moja mama często korzysta również i z moich przepisów, rozumiem już o co chodzi z tym „na oko”. „Na oko” to efekt godzin spędzonych w kuchni przy garach i patelniach, to pokłosie przeczytanych książek kulinarnych i obejrzanych programów na temat gotowania.  Miara „na oko” to wynik lat doświadczeń, które trzeba cierpliwie gromadzić.

2. Przygotowane ciasto posól i przypraw pieprzem oraz ziołami typu bazylia, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Z ciasta usmaż naleśniki.

3.Ser rozdrobnij widelcem, dodaj tyle jogurtu, by powstała smarowna masa (jego ilość zależy głównie od rodzaju posiadanego sera, czy jest on bardziej czy mniej suchy). Przypraw bazylią, solą i pieprzem (możesz wzbogacić go także czosnkiem czy to naturalnym czy sproszkowanym.

4.Każdy naleśnik smaruj masą.
 
Jak podawać?

Najlepiej smakują z polane jogurtem naturalnym.

Smacznego.

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Kliknij TUTAJ

Najnowsze realizacje wideo

Komentarze
  • 23 czerwca 2013 11:27

    Maniek

    Wygląda fajnie, ale… ja też niestety nie przepadam za szpinakiem 😆


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .