GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Sezamowiec dziewczyny z kodeksem

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   2 lipca 2013 21:20
Udostępnij

Chcesz zabłysnąć przed gośćmi i zdobyć tytuł perfekcyjnej gospodyni? A może czeka Cię wizyta teściowej, której bardzo chcesz zaimponować? Bez względu na czekające Cię odwiedziny, to ciasto uczyni Cię bohaterką we własnym domu, bo jemu nikt nie zdoła się oprzeć.

 
Co potrzeba?

Na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej, ¼ szkl. cukru pudru, 250g margaryny, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na masę sezamową : 1 szkl.sezamu, ¼ szkl. cukru, 60 g margaryny, 2 łyżki miodu.
Na masę kokosową : ¾ szkl. cukru, 200g wiórków kokosowych, 5 białek.
Na masę chałową: ½ szkl.cukru, 150g chałwy, 125g margaryny.
Dodatkowo:  1 słoik dżemu porzeczkowego.

Jak przygotować?

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i  wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je ciepłą masę sezamową.
2. Masę sezamową przygotowujemy poprzez przesmażenie wszystkich podanych składników w rondlu.
3. Ciasto z wyłożoną masą pieczemy ok. 15-20 min w 180 C.
4. Po upieczeniu (jeśli nie dysponujemy dwoma blachami takich samych wymiarów)ostrożnie wyjmujemy ciasto i odstawiamy w miejsce, w którym spokojnie przestygnie.
5.Na blachę wykładamy drugą część ciasta i smarujemy ją dżemem. Na dżemie wykładamy masę kokosową.
6. Masę kokosową przygotowujemy poprzez ubicie na sztywni białek, do których stopniowo dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
7. Ciasto pieczemy 15-20min w 180 C.
8.Po wyjęciu studzimy. Do przygotowania została jeszcze masa chałwowa. W tym celu rozpuszczamy wszystkie składniki i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Wystudzoną masą smarujemy ciasto z masą kokosową, które przykrywamy upieczonym ciastem z sezamem. I gotowe.

Smacznego.

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Kliknij TUTAJ

Najnowsze realizacje wideo