GOTUJ Z FAKTAMI OŚWIĘCIM. Batoniki energetyczne

Jola Wodniak  |   Kulinaria  |   19 czerwca 2013 20:20
Udostępnij

Masz ochotę na coś słodkiego, dobrego dla Twojego organizmu i odżywczego? Zapraszam po bajecznie prosty przepis. Polecam przepis, który pokochacie – bez pieczenia. Możesz zabrać je w góry, na wycieczkę rowerową, na spacer, do pracy, do szkoły. Wszędzie, gdzie może dopaść Cię niespodziewany głód.

Przepis Marii:

Co potrzeba?

170 g płatków owsianych górskich, 50 g pszennych otrąb (ja używam  żurawinowych), 130 g gorzkiej czekolady 70 % kakao, 40 g masła, 150-160 ml mleka 0% lub 0,5%, 20 g żurawiny suszonej, 50 g musli z owocami, 90 g koncentrat białka serwatki – smak waniliowy  ( białko dla sportowców).

Jak przygotować?

W kąpieli wodnej ( na garnku z wodą na dnie stawiamy żaroodporną  miseczkę ) topimy masło z czekoladą ciągle mieszając na gładka masę.

Do pojemniczka wlewamy mleko i dosypujemy białko waniliowe – mieszamy na gładką masę.

Otręby, płatki owsiane, musli , posiekaną żurawinę mieszamy w misce i zalewamy mikstura białkową. Dokładnie mieszamy aż każde ziarenko pokryje się białkiem. dodajemy rozpuszczoną czekoladę ( jeszcze ciepłą ) i mieszamy bardzo dokładnie.

Niewielka foremkę ok 25×25 cm  wykładamy papierem do pieczenia.

Cała masę wylewamy do formy i wygładzamy wierzch łyżką dociskając do masę do dna.

Wstawiamy do lodówki na minimum 2h. W tym czasie płatki owsiane wchłoną wilgoć i zmiękną lekko a czekolada stwardnieje ponownie.Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Wyciągamy z formy ciasteczka i kroimy na 10 równych kawałków.

Wartość energetyczna 1 batonika (gdy podzielimy masę na równe 10 batonów) to 240-250 kcal.

Smacznego.

Zaloguj się, aby dodać komentarz. Kliknij TUTAJ

Najnowsze realizacje wideo

.
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . .