polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Fakty z powiatu: Powiatowa Rada Rynku Pracy pierwszy raz w nowej kadencji
Masz ochotę na coś słodkiego, dobrego dla Twojego organizmu i odżywczego? Zapraszam po bajecznie prosty przepis. Polecam przepis, który pokochacie – bez pieczenia. Możesz zabrać je w góry, na wycieczkę rowerową, na spacer, do pracy, do szkoły. Wszędzie, gdzie może dopaść Cię niespodziewany głód.
Przepis Marii:
Co potrzeba?
170 g płatków owsianych górskich, 50 g pszennych otrąb (ja używam żurawinowych), 130 g gorzkiej czekolady 70 % kakao, 40 g masła, 150-160 ml mleka 0% lub 0,5%, 20 g żurawiny suszonej, 50 g musli z owocami, 90 g koncentrat białka serwatki – smak waniliowy ( białko dla sportowców).
Jak przygotować?
W kąpieli wodnej ( na garnku z wodą na dnie stawiamy żaroodporną miseczkę ) topimy masło z czekoladą ciągle mieszając na gładka masę.
Do pojemniczka wlewamy mleko i dosypujemy białko waniliowe – mieszamy na gładką masę.
Otręby, płatki owsiane, musli , posiekaną żurawinę mieszamy w misce i zalewamy mikstura białkową. Dokładnie mieszamy aż każde ziarenko pokryje się białkiem. dodajemy rozpuszczoną czekoladę ( jeszcze ciepłą ) i mieszamy bardzo dokładnie.
Niewielka foremkę ok 25×25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Cała masę wylewamy do formy i wygładzamy wierzch łyżką dociskając do masę do dna.
Wstawiamy do lodówki na minimum 2h. W tym czasie płatki owsiane wchłoną wilgoć i zmiękną lekko a czekolada stwardnieje ponownie.Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Wyciągamy z formy ciasteczka i kroimy na 10 równych kawałków.
Wartość energetyczna 1 batonika (gdy podzielimy masę na równe 10 batonów) to 240-250 kcal.
Smacznego.