Czosnek niedźwiedzi – dlaczego warto go spożywać?

Jolinkowe Smaki  |   Kulinaria  |   5 maja 2023 14:19

Czosnek niedźwiedzi od wieków był wykorzystywany w medycynie ludowej. Przypisuje się mu właściwości przeciwbakteryjne, pobudzające trawienie czy odtruwające.

Obecnie cieszy się dużą popularnością w krajach wschodnich, gdzie sprzedawany jest na lokalnych rynkach w postaci świeżej, kiszonej lub solonej. W Polsce jest jeszcze niedoceniany. Najprościej go opłukać, pokroić na pięciocentymetrowe kawałki i zamrozić. Można wówczas go użyć do prawie każdej potrawy.

Czosnek niedźwiedzi

Gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko w runie wilgotnych lasów liściastych, często w postaci rozległych łanów. Występuje na terenie Europy, na wschodzie po Ural i Kaukaz, w Europie jest też uprawiany. W Polsce częsty na południu, rzadszy na północy, na stanowiskach naturalnych objęty jest ochroną częściową.

Wykorzystywany jest od dawna jako roślina jadalna, lecznicza i ozdobna. Ma właściwości lecznicze podobne do czosnku pospolitego, a przy tym wyróżnia się atrakcyjnym ulistnieniem i kwiatami. Jadalne są wszystkie części rośliny.

Oczyszczenie organizmu

Czosnek niedźwiedzi polecany jest w szczególności palaczom. Ma właściwości oczyszczająco-filtrujące i korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe. Co więcej, wspomaga wątrobę w procesie odtruwania i usuwa z organizmu metale ciężkie oraz pestycydy.

Regeneruje również florę bakteryjną jelit, co zalecane jest przede wszystkim po kuracjach antybiotykowych.

Wspomaganie układu pokarmowego

Wśród leczniczych właściwości czosnku niedźwiedziego wiele dotyczy układu pokarmowego. Roślina wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit, zapobiegając przy tym powstawaniu wzdęć.

Wykorzystywana jest w stanach upośledzonego wytwarzania żółci – pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

Zapobieganie nowotworom

Związki organiczne siarki zawarte w czosnku niedźwiedzim chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Wspierają także układ odpornościowy w walce z komórkami nowotworowymi dzięki właściwościom przeciwutleniającym.

 

Czosnek niedźwiedzi był od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej. Przypisuje się mu właściwości przeciwbakteryjne, pobudzające trawienie czy odtruwające.

 

Działanie bakteriobójcze

Czosnek niedźwiedzi wykazuje silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu doskonale sprawdza się w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Zabija chorobotwórcze bakterie, nie niszcząc przy tym równowagi flory bakteryjnej.

Zwalcza też pasożyty, przede wszystkim drożdżaka pasożytującego w układzie pokarmowym, owsiki, glisty, tasiemca. Zapobiega infekcjom wirusowym.

Wsparcie układu krwionośnego

Czosnek niedźwiedzi poprawia cyrkulację krwi i obniża ciśnienie oraz cholesterol. Można stosować go w leczeniu zakrzepowych stanów zapalnych.

Pozwala także uniknąć miażdżycy, nadciśnienia, zawałów serca, udarów oraz zakrzepów. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza poleca się go również anemikom.

Poprawa kondycji skóry i włosów

Siarka, która w dużych ilościach występuje w czosnku niedźwiedzim, jest podstawowym budulcem keratyny i kolagenu. Keratyna ma wpływ przede wszystkim na wygląd cery i włosów, w sytuacji jej niedoboru skóra staje się blada i zmęczona, a włosy i paznokcie łamliwe.

Kolagen z kolei ułatwia regenerację i sprawne funkcjonowanie stawów. Składniki te są więc gwarancją zdrowego wyglądu i sprawności stawów.

Jak wygląda czosnek niedźwiedzi i gdzie można go spotkać?

Czosnek niedźwiedzi wyglądem przypomina konwalię, ma drobne, białe kwiatki, zazwyczaj spotykany jest w runie lasów liściastych. W Polsce roślina objęta jest ochroną, nie można więc jej zrywać. w lesie. Można jednak kupować sadzonki oraz wysuszone liście rośliny. Szybko się rozrasta, dlatego warto ją posadzić u siebie w ogródku.

Dlaczego liście czosnku niedźwiedziego to dobry wybór? Ta część rośliny wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych.

Potrawy z czosnkiem niedźwiedzim

Liście rośliny dodane do potraw eliminują niekorzystne związki występujące w wysoko przetworzonej żywności. Świeży czosnek niedźwiedzi jest doskonałym dodatkiem do twarożku, pesto czy sałatek. Dobrze komponuje się z roszponką.

 

Czosnek niedźwiedzi był od wieków wykorzystywany w medycynie ludowej. Przypisuje się mu właściwości przeciwbakteryjne, pobudzające trawienie czy odtruwające.