5 porad dla amatora naleśników

Materiał sponsorowany  |   Kulinaria  |   24 lutego 2021 18:56

Samo zrobienie naleśników bynajmniej nie jest rzeczą trudną. Żeby jednak usmażyć naprawde wyborne naleśniki – musimy się trochę bardziej napracować. Będziemy potrzebować patelni do naleśników.

Musimy wystrzegać się także błędów, które nie tylko zrujnują nasz obiad – ale także zepsuja nam humor. Każdy bowiem, kto choć raz przypalił nalesniki, bądź niechciały się mu one odkleić od patelni – wie jakie to denerwujące. W poniższym artykule prezentujemy więc 5 porad dla amatora naleśników. Jeśli chcecie stać się mistrzami w przygotowywaniu tego dania to zapraszamy do zapoznania się z nim.

Rada nr 1 – wykorzystajmy patelnię do naleśników

Do smażenia naleśników można oczywiście wykorzystać patelnię, przeznaczoną także do przygotowywania innych posiłków. Większość ludzi tak robi – i większość ludzi niezmiennie przypala w taki właśnie sposób swoje naleśniczki. Jak więc przeciwdziałać temu zjawisku? Nic prostszego.

Wystarczy zajrzeć do dobrego sklepu internetowego, który oferuje AGD i zaopatrzyć się w przyrząd dzięki któremu już nigdy nie będziemy wściekać się nad sczerniałymi naleśnikami. Przyrząd ten to oczywiście dobrej jakości patelnia do naleśników.

 

 

Rada nr 2 – lejąca się konsystencja ciasta

Nawet najlepsza patelnia do naleśników nie ustrzeże nas od złości, kiedy dodamy do ciasta za dużo mleka. Nie chcemy przecież zjeść zupy mlecznej – tylko smaczne, pulchne i puszyste naleśniki. Nie przesadzajmy więc z ilością mleka.

Rada nr 3 – nie mieszajmy za bardzo naszego ciasta

Poza tym często się zdarza, że za dużo mieszamy nasze ciasto, w nadziei na pozbycie się grudek, które obecne są w jego w masie. Nie musimy nadmiernie się nad tym skupiać – bo obecność grudek nie będzie mieć wpływu na smak naszych przyszłych naleśników. Poza tym dobrze jest mieć w cieście wspomniane grudki mąki. To właśnie dzięki nim nasze naleśniki będą puszyste.

Rada numer 4 – nie śpieszmy się

Oczywistym jest, że nie chcemy tracić nad naszą patelnią do naleśników za dużo czasu. Warto jednak dać ciastu „odpocząć”, przez choćby 20 minut w pokojowej temperaturze.

Rada nr 5 – smaż naleśniki w odpowiedniej temperaturze

Ten etap smażenia naleśników wymagać będzie od nas pewnej finezji. Trzeba bowiem odpowiednio dobrać temperaturę. Zbyt wysoka spali nasze naleśniki. Za niska z kolei – doprowadzi tylko do gotowania się naleśników, my natomiast chcemy je przecież usmażyć.

Z pomocą przyjdzie nam tu ponownie specjalna do naleśników. Znacznie łatwiej będzie nam dzięki niej uzyskać odpowiednia temperaturę. Nierównomierne smażenie to jedna z najczęstszych bolączek zwykłych patelni, używając natomiast patelni specjalnie przeznaczonej do naleśników – pozbędziemy się problemu.

Podsumowanie

Mamy więc nadzieję, że pięć praktycznych porad przedstawionych w tym artykule pomoże nam w smażeniu naleśników. Nie trzeba ukrywać, że najważniejszą tu kwestią jest odpowiednia patelnia, specjalnie przeznaczona do naleśników. Pamiętajmy, żeby kupować je tylko w dobrych sklepach internetowych, takich jak Prymus AGD.

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Ankiety

Czego najbardziej Ci brakuje w lockdownie?

Zobacz wyniki

Ładowanie ... Ładowanie ...
Kalendarium
Reklama
. . . . . . . . . . . . . . . .