Halloumi – poczuj Cypr w 20 minut

Tubywalcy  |   Kulinaria  |   16 maja 2015 10:04
Udostępnij

Bogactwo narodowe Cypru kryje się pod postacią… sera. Mowa o Halloumi. Cypryjczycy doskonale zdają sobie z tego sprawę i do dnia dzisiejszego z nikim nie podzielili się prawem do jego produkcji oraz nazwy. Wasze kubki smakowe mogą być wdzięczne za import. Zapraszamy do świata kulinarnego Tubywalców.

Ser wytwarza się z mleka owczego, koziego lub mieszaniny tych dwóch rodzajów mleka, czasem także z dodatkiem mleka krowiego. Ser zazwyczaj jada się na ciepło. Posiada wysoką temperaturę topnienia, dzięki czemu nie rozpływa się podczas smażenia lub grillowania. Co więcej, obróbka termiczna dodatkowo wydobywa z niego smak, który jest absolutnie nie do podrobienia. Także Wam mamy do zaproponowania wersję smażoną.

Halloumi dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, więc śmiało można go zaserwować jako przekąskę. Dzisiejsza propozycja to typowe danie obiadowe, którego przygotowanie zajmuje tyle co, czas potrzebny na ugotowanie ryżu.

Co potrzeba?

60 g ryżu, 1/2 łyżeczki kurkumy, kawałek sera Halloumi, olej do smażenia, duża garść rukoli, 6 pomidorków koktajlowych, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka pestek dyni oraz sól i pieprz.

Jak przygotować?

Ryż zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz szczyptę soli i gotujemy.

W międzyczasie przygotowujemy trochę zieleniny. Myjemy rukolę i pomidorki. Rukolę przekładamy do miseczki lub bezpośrednio na talerz obiadowy. Kroimy pomidorki na połówki, dorzucamy do miski, całość polewamy łyżką jogurtu naturalnego, posypujemy łyżką pestek dyni i doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy halloumi z obu stron do lekkiego zarumienienia.

Smacznego.