polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
W artykule:
Zarówno smak, aromat, jak i zawartość kofeiny w ziarnach, będą w dużej mierze uzależniona od ich rodzaju i pochodzenia. Arabika, nazywana królową kaw, jest zdecydowanie najpopularniejszą odmianą. Ziarna arabiki mają łagodniejszy smak, bogaty aromat i wyczuwalne nuty orzecha, czekolady, a nawet owoców. Jest to odmiana lekko kwaskowa, ale przy tym mniej goryczkowa. Uprawia się ją na górzystych terenach, głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce i na Półwyspie Indyjskim.
Wymaga ona odpowiedniego nasłonecznienia i stopnia wilgotności. Kolejna odmiana kawy ziarnistej to robusta, która wykazuje silniejsze właściwości pobudzające, ze względu na wyższą zawartość kofeiny. Ma ona bardziej ziemisty, intensywny, cierpki i gorzki smak. Warto zaznaczyć, że przy parzeniu w ekspresach ciśnieniowych to właśnie robusta jest bardziej kremowa, czyli posiada kawową piankę. Czasem można wyczuć w niej nuty gorzkiej czekolady. Ziarna robusty są mniejsze i bardziej owalne od arabiki.
Media Expert – sklep na pierwszy rzut oka niekojarzony z tego typu asortymentem – stworzył specjalny ranking, z którego dowiemy się, jaka jest najlepsza kawa ziarnista. Warto wspomnieć, że odczucia dotyczące kawy są oczywiście subiektywne. Jedni z nas ubóstwiają delikatne kawy z mlekiem, na przykład cappucino czy cafe latte, a także dodają do niej smakowe syropy lub bitą śmietanę. Inni ubóstwiają małe, klasyczne espresso o poranku.
Jeśli zależy nam na delikatnym smaku, ale również wysokiej zawartości kofeiny, powinniśmy szukać wśród kaw ziarnistych zawierających arabikę oraz domieszkę robusty. W rankingu znajduje się wiele mieszanek kaw tego typu. Na dziesiątym miejscu linkowanego rankingu znalazła się kawa Delonghi Kimbo Espresso Classic, która jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 60 do 40%.
Na miejscu siódmym znalazła się kawa ziarnista MORNING BIRD Medium, zawierająca 20% robusty w mieszance. Szóste miejsce należy do LAVAZZA Crema E Aroma – to z kolei mieszanka arabiki i robusty w równych proporcjach. Przy wyborze kawy warto znać właściwości obu odmian, tak aby znaleźć mieszankę idealną dla siebie (jeśli oczywiście gustujemy w tzw. blendach).
Poranna kawa wcale nie musi zawierać w swym składzie robusty, ponieważ nie każdemu z nas zależy na wysokiej zawartości kofeiny. Wręcz przeciwnie: czynnikiem przyciągającym nas do kawy jest zwykle idealny aromat i delikatny smak. Na miejscu trzecim przytaczanego rankingu pojawiła się kawa ziarnista LAVAZZA Qualita Oro Arabica, zawierająca 100% arabiki o słodko-owocowych nutach smakowych. Miejsce drugie przypadło BLUE ORCA COFFEE Brasilia Fazenda Grande o mocnym stopniu wypalenia.
To mieszanka arabiki i robusty w proporcjach 75 do 25 procent. Zwycięstwo w rankingu należy do kawy ziarnistej MORNING BIRD Cafe Crema Arabica. Jej atutem jest niska kwasowość i goryczka, a także wyjątkowe, karmelowo-orzechowe nuty smakowe.