polecamy
Oświęcimskie Wieści z ratusza – FILM
Komisja Europejska zarejestrowała nazwę karpia zatorskiego w rejestrze chronionych nazw i oznaczeń geograficznych. Oznacza, że ta nazwa jest zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Posługiwanie się nią w sposób bezprawny może sporo kosztować.
Karp zatorski powstał ze skrzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Obecnie hodują go w gminach Zator, Przeciszów i Spytkowice, wykorzystując dwuletnią, tzw. zatorską metodę chowu i stosowną metodę żywienia, opartą na naturalnym pokarmie stawowym i dożywianiu jedynie wysokiej jakości naturalnymi zbożami pochodzącymi od lokalnych producentów.
Karp zatorski, ryba o niepowtarzalnym smaku, jest 27. polskim produktem zarejestrowanym przez komisję, który otrzymał unijne logo.
Zastrzegli tylko nazwę „Karp zatorski”? Ciekawe czy ktoś pomyślał żeby zastrzec inne podobne nazwy nazwy, np.: Karp z Zatora, Zatorski karp, Karpie zatorskie… Zaraz znajdą się tacy z innych regionów kraju co będą się podszywać (omijając prawo) pod nazwę „Karp zatorski”
Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.
Więcej informacji w regulaminie komentarzy.