Krzysztof Ciemiera liderem ogólnopolskiego konkursu barmańskiego

Jola Wodniak  |   Fakty,Styl życia  |   19 kwietnia 2017 20:07
Udostępnij

Oświęcimianin, Krzysztof Ciemiera zajął pierwsze miejsce w półfinale krajowych eliminacji do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition. 21 maja zmierzy się z pozostałymi dwunastoma finalistami o tytuł polskiego Barmana Roku 2017 i bilet na globalne zawody w Meksyku. Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał.

Na ostatniej prostej do tytułu polskiego Barmana Roku World Class Poland 2017 Krzysztof Ciemiera, który pochodzi z Oświęcimia, a pracuje w Osieku, zmierzy się z mocną reprezentacją barmanów z Warszawy, Krakowa, Gdańska i Łodzi. Zwycięzca konkursu otrzyma przepustkę do udziału w globalnym konkursie World Class w Meksyku, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60 państw.

31-leti Krzysztof Ciemiera za barem stoi od sześciu lat. Pochodzi z Oświęcimia, pracuje w alter MOLO w Osieku. Jest samoukiem, który szlify zawodowe zdobywa w codziennej pracy. W poprzedniej edycji World Class Poland reprezentował barwy Oświęcimia.

– Przygotowania do World Class to spore przedsięwzięcie – mówi Krzysztof Ciemiera o swojej przygodzie w World Class. – Od analizy oczekiwań, przez wyszukiwanie i testowanie połączeń smakowych, kolory, zapachy, czynniki wpływające na apetyt, po dbanie o każdy detal prezentacji. Warto zarwać noce, a nawet zamienić w Zombie, by cieszyć się z dobrego wyniku. Jestem niesamowicie szczęśliwy i podekscytowany udziałem w finale.

W półfinale eliminacji, który odbył się w pierwszej połowie kwietnia w Łodzi, konfrontacja barmańskich talentów obejmowała przygotowanie dwóch koktajli serwowanych przed (apéritif) i po posiłku (digestif). W każdej z dwóch konkurencji sędziowie przyznawali do 30 punktów odpowiednio za technikę, prezentację, kreatywność i sam koktajl oraz do 20 punktów za sposób podejmowania gości (hospitality) i 10 – za dobór alkoholu.

W jury zasiedli między innymi zwycięzca pierwszej, światowej edycji World Class Aristotelis Papadopoulos i globalna ambasadorka marki Tanqueray No. TEN – Stephanie Jordan.

Polscy barmani w eliminacjach do światowego konkursu World Class rywalizują po raz trzeci. W 2016 roku na finał w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński, a rok wcześniej w Kapsztadzie wystartował Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

World Class Competition od 2009 roku kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii.

Co o konkursie mówi Krzysiek?

Marzenia się spełniają, pod warunkiem, że solidnie na to zapracujemy! O udział w finale World Class Poland starałem się od trzech lat. W ubiegłym roku od kwalifikacji dzieliło mnie zaledwie kilka punktów. Wreszcie się udało, choć sam nie mogę uwierzyć, że do finału awansuję na pierwszym miejscu w ogólnej klasyfikacji.

 

Do konkursu przygotowywałem się długo i bardzo szczegółowo. Zacząłem od dokładnego przeczytania briefu dla uczestników, zadawałem dodatkowe pytania. Starałem się dokładnie przyjrzeć jurorom i dowiedzieć, jakie smaki lubią, co jest dla nich najbardziej istotne, by perfekcyjnie ich ugościć.

Na doświadczenie, jakim jest degustowanie trunków, wpływa bardzo wiele czynników, nie tylko dobór składników, ale też odpowiednie ich połączenie, kolor i zapach koktajlu. Przygotowując receptury konkursowe starałem się, aby przez smak, a nawet zapach, spełniały swoje funkcje – czyli by apéritif, serwowany przed posiłkiem, pobudzał apetyt, a digestif stymulował trawienie i pozostawiał przyjemne wrażenie po spożyciu dania.

Ogromnie się cieszę, że ogrom prac przyniósł taki skutek. Jestem też wdzięczny bliskim za wsparcie. Już 21 maja odbędzie się finał World Class Poland, dlatego bardzo proszę czytelników portalu Fakty Oświęcim o doping.

 

Zdobywca ubiegłorocznej edycji. Fot. World Class Poland

DIAGEO

Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.

Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

Diageo Reserve

Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.

Krzysiek – trzymamy kciuki za Ciebie 21 maja!