Niesamowite pomidorki po włosku

5 Paweł Wodniak  |   Fakty  |   18 maja 2012

Maria Kwarciak, która jest rezydentką tej rubryki, proponuje jako potrawę inaugurującą dział Kulinaria niesamowite pomidorki po włosku. I proponuje od razu zrobić ich pełną, upchaną blachę, bo znikną w okamgnieniu.

Przepis Marii:

Porcja na około 2-3 mniejsze słoiczki.

Co potrzeba?

Około 30 pomidorków (najlepiej tych mniejszych, ale nie malutkich, malinowych lub takich wielkości limonki), dwa czyste słoiki, bazylia, oregano, obrane ząbki czosnku, oliwa z oliwek, olej roślinny, chili (opcjonalnie), ocet winny, sól, pieprz.

Jak przygotować?

Do słoików wrzucamy 1-2 obranych ząbków czosnku. Każdego pomidorka kroimy na pół, a większe na ćwiartki, i wyciągamy łyżeczką gniazdo nasienne. Układamy na blasze. Każdego pomidorka lekko solimy. Wkładamy je do nagrzanego do 90-100 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem na około 90 minut do 180 minut – zależy to od wielkości pomidorków – mają być pomarszczone i dość suche – takie jak lubicie.

Pamiętajcie jednak, że muszą się wysuszyć, a nie upiec wiec nie zwiększamy temperatury, tylko czekamy cierpliwie aż się wysuszą. Wiem to nie jest łatwe, ale pomaga przy tym mały trik – zostawicie piekarnik lekko uchylony przez cały czas. Teraz wsypujemy zawartość blachy do miski, dodajemy pół lub całą łyżeczkę oregano i tyle samo bazylii, łyżeczkę octu, odrobinę pieprzu i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie wkładamy nasze pomidory do słoików z czosnkiem.

Oliwę z oliwek mieszamy pół na pół z olejem (szklankę) i podgrzewamy w garnku, aż mix zrobi się gorący. Zalewamy pomidorki w słoikach gorącym olejem do około trzech czwartych słoika. Pomidory będą pęcznieć dlatego muszą mieć trochę miejsca. Zakręcamy dokładnie słoik i odwracamy go do góry dnem. Gdy ostygnie, będzie szczelnie zamknięty i może przetrwać nawet kilka miesięcy na półce.

Jak się to je?

Pomidorki są doskonałe na grzanki. Smakowita, aromatyczna oliwa ze słoika idealnie nadaję się na chrupiącą grzankę z fetą i pomidorkami. Ponadto mogą stanowić składnik jajecznicy lub omleta, wszelkiego rodzaju makaronów, sałatki np. z sałaty lodowej, fet, oliwek , ogórka. A sama oliwka idealnie nada się na dressing bo już pachnie czosnkiem.

Smacznego.


{jathumbnail off}
{jcomments on}

Komentarze

Zostaw komentarz


Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu, obiektu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem.

Więcej informacji w regulaminie komentarzy.

Kalendarium
. . . . .
.
Archiwa